Bănicioiu optează pentru actualizarea continuă a listei cu medicamente compensate
Peste jumătate dintre români consideră că introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui să fie condiţionată de oferirea gratuită a acestora de către producător pe o perioadă de până la un an.
Articol de Simona Mihăescu, 04 Aprilie 2014, 19:27
Aceasta este una dintre concluziile studiului realizat la iniţiativa Institutului ASPEN şi prezentat vineri, în Capitală, la un forum pe teme medicale.
Prezent la eveniment, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că va lua în considerare această idee:
"Există o idee şi o practică, de fapt. Ne-au povestit experţii din Spania, Suedia şi Marea Britanie, se practică această modalitate de accedere pe piaţă pentru molecule noi, care vor să intre în compensare. Dacă s-a putut în alte ţări, bănuiesc că se va putea şi în România. Deci, eu cred că anul acesta trebuie să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la medicamente noi pe piaţa românească, iar pacienţii să aibă acces începând din anul acesta", a spus Bănicioiu.
Nicolae Bănicioiu a mai declarat că procedurile privind noua listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea fi finalizate şi din 2014 pacienţii să poată să aibă acces la noile medicamente compensate şi gratuite.
"Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc acest mecanism pentru accedere pe piaţă şi mai ales pe piaţa de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri indiferent dacă iarna sau anul viitor vor fi alţi miniştri ai sănătăţii, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un acces continuu, să fie sustenabil şi să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienţi", a spus ministrul, la Bucharest Forum/Healthcare.
Nicolae Bănicioiu a mai spus că este adeptul unui mecanism nou în România privind actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite care să se actualizeze continuu.
"Sunt adeptul unui mecanism total nou în România care să fie continuu, susţinut şi sustenabil de introducere a terapiilor noi. Când spun un mecanism continuu mă refer la o evaluarea timpurie în acelaşi interval cu ţări care deja fac acest lucru şi a expertiză în domeniu", a afirmat ministrul Sănătăţii.
Peste 52% dintre români vor ca medicamente noi să fie gratuite cel puţin un an
Mai mult de jumătate dintre români, 52%, consideră că medicamente noi de pe lista de compensate ar trebui oferite gratuit de către producător pe o perioadă de până la un an, arată un studiu CONFIDO, realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, la iniţiativa Institutului Aspen România şi prezentat presei cu ocazia celei de-a treia ediţii a Bucharest Forum/Healthcare.
Potrivit studiului, dintre cei care au achiziţionat medicamente compensate în ultimul trimestru, doar 6% au afirmat că medicamentele au fost compensate integral, restul declarând că au plătit pentru a putea beneficia de tratament.
Contribuţia personală a fost percepută ca fiind foarte mare de către 44% dintre aceştia, doar 23% afirmând că valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scăzut.
Respondenţii au declarat în procent de 54% că nivelul valorii decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele compensate ar trebui să se stabilească în funcţie de preţul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus în discuţie de către 29% dintre aceştia.
Pacienţii sunt de părere că sistemul public de sănătate trebuie să asigure accesul tuturor pacienţilor atât la medicamente ieftine (84%), cât şi scumpe (76%), arată studiul, prezentat de Agerpres.