Băncile, obligate să reeşaloneze creditele
Deputaţii aprobat miercuri, mai multe amendamente la Ordonanţa de Urgenţă 50 privind creditele populaţiei, printre care şi condiţiile reeşalonării creditelor.
Articol de Simona Mihăescu, 17 Noiembrie 2010, 13:30
Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a adoptat un amendament la Ordonanţa 50, potrivit căruia băncile sunt obligate să reeşaloneze creditele care depăşesc limita maximă de îndatorare, fără alte costuri suplimentare.
Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, un amendament la Ordonanţa 50 referitoare la creditele pentru consumatori. Potrivit acestui amendament, prin creşterea nivelului costurilor creditelor, nu se poate depăşi un grad maxim de îndatorare validat de Banca Naţională a României pentru fiecare instituţie bancară în parte.
OUG 50/2010, este actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori, a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.
În acest caz, la cererea clientului, în urma analizei documentelor justificative, care să ateste depăşirea acestui prag (grad), creditorul (banca) este obligat să propună clientului, în scris, refinanţarea sau reeşalonarea creditului, fără alte costuri sau analize suplimentare. Amendamentul a fost adoptat cu 20 de voturi pentru, patru abţineri şi niciun vot împotrivă.
La începutul lunii noiembrie, Istvan Szekely, director de ţară pentru România în cadrul Comisiei Europene, a declarat că neadoptarea măsurilor necesare pentru modificarea Ordonanţei 50/2010 poate prezenta riscul ca România să intre în procedura de infringement.
Autorităţile europene au trimis, deja, o scrisoare guvernului României, pentru a semnala că Ordonanţa 50 nu este în conformitate cu reglementările europene.
În data de 16 noiembrie a.c, peste 1.000 de clienţi ai Volksbank au cerut Tribunalului Bucureşti suspendarea plăţii ratelor de credit, în cadrul a două acţiuni colective având ca obiect eliminarea clauzelor abuzive din convenţiile de credit, se arată într-un comunicat al casei de avocatură 'Piperea şi Asociaţii', care-i reprezintă pe aceşti clienţi.
Primul termen de judecată a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, dar este analizată posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.