Banca Mondială: Dominaţia economică a ţărilor bogate se diminuează rapid
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în Europa nu mai reprezintă decât un pic sub jumătatea Produsului Intern Brut al lumii, în timp ce marile economii emergente câștigă teren.
Articol de Laurenţiu Văduva, 01 Mai 2014, 15:29
Dominaţia economică a ţărilor bogate se diminuează rapid, în timp ce state considerate a fi încă în curs de dezvoltare se afirmă tot mai puternic la nivel global.
Aceasta este concluzia unui nou raport al Băncii Mondiale, potrivit căruia China poate detrona în orice moment Statele Unite ca primă economie a lumii.
Raportul se bazează pe cifrele din anul 2011 şi compară indicatorii economici ai mai multor state, inclusiv cel al parităţii puterii de cumpărare.
Iată câteva concluzii: Statele Unite rămân principala economie a lumii, dar sunt urmate îndeaproape de China.
India devine cea de- a treia mare putere economică a lumii, depăşind Japonia.
Forul select al celor mai bogate ţări din lume, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în Europa, nu mai reprezintă decât un pic sub jumătatea Produsului Intern Brut al lumii, în timp ce marile economii emergente au urcat la aproximativ 30%.
Dacă în anul 2005 PIB-ul Chinei reprezenta doar 43% din cel al Statelor Unite, în 2011 ajunsese la 87%.
Potrivit anumitor previziuni, China ar putea depăşi economic Statele Unite chiar de anul acesta.
Să nu ne pripim însă cu concluziile, avertizează unii analişti.
Pentru ei, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este în continuare cea mai bună metodă de stabilire a clasamentului mondial.
Ori aici Statele Unite sunt pe locul 12, iar China abia pe locul 99.