Baconschi:România poate fi un avocat pentru Ucraina
Ministerul de externe, Teodor Baconschi,a făcut un bilanţ al vizitei de două zile în Ucraina şi a tras concluzia că România poate fi un avocat pentru Ucraina dacă şi aceasta respectă standardele europene pentru românii.
Articol de Simona Mihăescu, 11 Noiembrie 2011, 10:26
Prezent joi, la Kiev, şeful diplomaţiei române, a subliniat că România îşi doreşte standarde europene pentru minoritatea română din Ucraina, aşa cum sunt ele asigurate ucrainenilor din România.
"Am constatat în urma întâlnirilor avute astăzi la Kiev dorinţa ambelor părţi de a reseta relaţia bilaterală, de a-i da amploare şi substanţă atât în logica afacerilor europene, cât şi prin formate diferite de cooperare regională, dar şi la nivel bilateral. Avem la îndemână o serie de instrumente, cum ar fi strategia UE pentru regiunea Dunării, proiectele transfrontaliere pe care la putem pune în operă, în programele operaţionale cu Republica Moldova şi Ucraina, ne dorim interconectări nu doar între societăţile noastre, dar şi între economiile noastre, s-ar putea să încheiem anul cu un bilanţ de circa 2 miliarde de dolari în schimburile dintre România şi Ucraina" a spus Baconschi.
Teodor Baconschi a mai declarat, că România speră ca negocierile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană privind Acordul de Asociere şi Acordul Aprofundat de Liber Schimb să fie finalizate cât mai curând.
"Sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei este constant şi va fi din ce în ce mai vocal. Prin istoria, cultura şi economia sa, Ucraina este un stat care aparţine spaţiului european şi, prin aprofundarea relaţiilor ucraineano-române, acest obiectiv devine mai realist" - a subliniat şeful diplomaţiei române.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, Teodor Baconschi a arătat că este necesar ca şi Ucraina să acorde comunităţii române din Ucraina, aceleaşi standarde pe care le acordă România, minorităţii ucrainene.
"Toată lumea le cunoaşte, ne dorim standarde europene cu adevărat pentru comunitatea românească de aici, aşa cum noi înşine acordăm minorităţii ucrainene din România şi finanţare publică, reprezentare parlamentară, şcoli, acces la o viaţă confesională liberă, asta ne dorim şi pentru românii din Ucraina, pe care i-am întâlnit de altfel, am avut o întâlnire cu şefii principalelor asociaţii culturale româneşti de aici", a subliniat el.
Ministerul de externe s-a mai referit şi la problema vizelor şi a frontierei despre care a spus că se doreşte intrarea cât mai repede în vigoare a Acordului pentru mică frontieră.
"Am subliniat interesul nostru pentru intrarea cât mai rapidă în vigoare a Acordului pentru micul trafic de frontieră, modernizarea punctelor de trecere a frontierei, îmbunătăţirea infrastructurii pe toată lungimea graniţei. Va trebui să alocăm resurse şi să creăm cadrul legal pentru aceasta, dar de partea ucraineană există toată deschiderea", a precizat Baconschi.
Ministrul a declarat, de asemenea, că la întâlnirea cu omologul său ucrainean, Konstantin Hrişcenko, părţile au convenit asupra consolidării cooperării bilaterale.
"Am decis să consolidăm cooperarea în direcţia Strategiei europene a Dunării. Ne-am propus, de asemenea, să dezvoltăm în continuare cooperarea transfrontalieră, acordând posibilitatea de a finanţa aceste proiecte în viitor" , a precizat Baconschi, dând asigurări că România doreşte elaborarea în continuare a cadrului juridic cu Ucraina.
La rândul său, ministrul ucrainean de externe a mulţumit Bucureştiului pentru susţinerea aspiraţiilor europene ale Ucrainei.
"Suntem recunoscători părţii române pentru sprijinul consistent în ceea ce priveşte aspiraţiile noastre de integrare europeană" , a spus ministrul ucrainean.
Hrişcenko a mai menţionat că, în cadrul întâlnirii cu omologul său român, părţile au semnat un protocol de cooperare între cele două ministere de externe în domeniul integrării europene.
.