Avocatul Poporului contestă "abuzul plăţii rovinietei" la Curtea Constituţională
Avocatul poporului, Gheorghe Iancu, a anunţat că va ataca, săptămâna viitoare, la Curtea Constituţională, prevederile care obligă la despăgubiri în cazul şoferilor prinşi fără rovinietă.
Articol de Adrian Cristea, 20 Aprilie 2012, 14:42
Avocatul poporului a declarat că va sesiza Curtea Constituţională privind abuzurile identificate în contextul în care compania de drumuri intenţionează să extindă sistemul camerelor de supraveghere în aproape toată ţara.
Totodată a susţinut că obligarea plăţii rovinietei pe tot anul, odată cu contravenţia, este un abuz.
"Este evident că sancţiunea complementară amenzii, respectiv plata rovinietei pentru un an întreg, reprezintă un abuz fără margini. Voi ataca aceste prevederi la Curtea Constituţională cu toată responsabilitatea şi cu toată determinarea", a declarat Gheorghe Iancu.
Şoferii, obligaţi să plătească rovinieta pe un an
Supravegherea traficului rutier într-o proporţie mai mare şi un sistem deştept de plată a rovinietelor printr-un mesaj trimis de pe telefonul mobil, sunt soluţii pe care intenţionează să le adopte Compania de Autostrăzi şi Drumuri.
Aceasta în contextul în care şoferii adună amenzi la foc continuu pentru aceeaşi abatere.
De fiecare dată când sunt prinşi că nu au achitat taxa de drum, sunt obligaţi să plătească rovinieta pe un an. Rezultatul: mii de plângeri şi sesizări, tergiversări şi procese.
Sistemul rovinietelor nu este perfect, recunosc oficialii companiei de drumuri care dau asigurări că întârzierile, în unele cazuri chiar de şase luni, cu care ajung sancţiunile la destinatari nu vor mai fi atât de mari.
Între timp, şoferii surprinşi de camerele de supraveghere fără rovinietă se plâng că li se cere să plătească de mai multe ori pentru aceaşi neregulă.
Mai mult, în unele cazuri când aceştia sunt nevoiţi, spre exemplu, să plătească drept despăgubire contravaloarea taxei de drum pe un an, chiar amenda propriu-zisă este considerată abuzivă.
Ipotetic, un şofer surprins de camere fără rovinietă la numai o zi după ce aceasta a expirat este nevoit să achite o taxă din care deja plătise o parte.
Mai mult, unui conducător auto care nu a circulat niciodată pe un drum naţional, dar care este nevoit să facă acest lucru o singură dată, plata unui serviciu pe un an întreg i se poate părea nefondată.
În final, un cetăţean surprins de cinci ori în aceaşi zi de camerele de supraveghere care trebuie să plătească aşadar de cinci ori rovinieta se poate întreba dacă nu cumva este mai corect să o plătească o singură dată fiind vorba de contravaloarea ei pe un an întreg.
Întârzierea cu care amenzile ajung la şoferi agravează situaţia, susţin aceştia, care se plâng că nu mai au timp să conteste sancţiunile.
Supărător, spun cei care critică sistemul, este faptul că acest lucru nu va face decât să îmnulţească abuzurile asupra şoferilor.
Reprezentanţii CNADNR s-au angajat că vor reduce semnificativ perioada în care amenzile ajung la cei sancţionaţi şi acuză deficitul de personal concomitent cu numărul mare al proceselor verbale.