Avocaţii lui Năstase pregătesc "o procedură extraordinară de atac"
Avocaţii lui Adrian Năstase au depus o cerere de contestaţie în anulare, o procedură extraordinară de atac.
Articol de Diana Surdu, 25 Iunie 2012, 13:11
În acest moment, Adrian Năstase nu are calitatea de deţinut, ci de om liber, deoarece procedura încarcerării nu a fost finalizată.
Instanţa supremă a decis ca fostul premier să fie citat la domiciliu în dosarul Mătuşa Tamara, un dosar în care Năstase a fost achitat, dar procurorii anticorupţie au făcut recurs şi a fost reluat.
Dosarul "Mătuşa Tamara" a primit termen 3 septembrie, pentru că nu s-a îndeplinit procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare în cazul condamnării definitive în dosarul "Trofeul Calităţii".
Ceea ce înseamnă că, în acest moment, Adrian Năstase nu are calitatea de deţinut ci de om liber, deoarece procedura încarcerării nu a fost finalizată, a spus avocatul lui Năstase, Ion Cazacu.
"Domnul Adrian Năstase nu se află în stare de deţinere, pentru că nu au fost îndeplinite procedurile care să conducă la încarcerarea lui. De aceea, s-a dispus citarea lui la domiciliu. Sigur, este poziţia unui complet de judecată, va fi foarte importantă poziţia Tribunalului Bucureşti, care este singura instanţă de executare, ce poate să lămurească această problemă", a spus Cazacu.
Procedura de executare a mandatului privind detenţia a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, deoarece nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliţia Capitalei, după ce ministrul de Interne declarase că fostul premier a început deja să execute pedeapsa definitivă de 2 ani.
În aceste condiţii, zilele petrecute de fostul premier în spital nu se consideră zile de detenţie şi, prin urmare, nu vor fi scăzute din pedeapsă.
Avocaţii lui Năstase documentează o procedură extraordinară de atac
Avocaţii fostului prim ministru cer un termen mai rapid de 5 iulie pentru soluţionarea cererii de amânare a executării pedepei şi au depus o cerere de contestaţie în anulare, o procedură extraordinară de atac.
În acest caz, a menţionat avocatul, unul dintre motivele ce urmează a fi invocat este acela al intervenirii prescripţiei asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase.
În opinia apărătorului, termenul de prescripţie în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de şapte ani şi şase luni, precizând că nu înţelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanţei supreme.
"Noi am susţinut şi cu ocazia judecării că răspunderea penală pentru aceste fapte în ceea ce-l priveşte pe Adrian Năstase s-a îndeplinit la data de 10 iunie 2012, cel mai târziu - a fost opinia noastră profesională - că s-a îndeplinit termenul de prescripţie, de şapte ani şi şase luni. Instanţa de fond a adăugat la termenul de prescripţie stabilit de lege un termen de încă opt luni şi 20 de zile - este un termen pe care noi l-am apreciat nelegal. Este opinia judecătorului fondului că acest termen este acela cât timp dosarul s-a aflat la Curtea Constituţională", a mai precizat Cazacu.
În paralel cu aceste demersuri are loc şi ancheta de la Parchetul general care va aduce lămuriri despre circumstanţele în care a avut loc tentativa de suicid din Zambaccian în 20 iunie, cât şi despre modul în care au acţionat poliţiştii la faţa locului.