Avizul de mediu pentru Roşia Montana va fi reanalizat
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunţă că reanalizarea proiectului minier de la Roţia Montană va fi făcut în mod transparent.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Iunie 2012, 10:20
Avizul de mediu privind proiectul de la Roşia Montana va fi reanalizat, a declarat, marţi, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, care a invitat ONG-urile la o discuţie pe această temă.
"Reanalizarea acestui proiect va fi făcută într-un mod cât se poate de transparent. În momentul de faţă, vă pot spune că pe data de 13 iunie, la ora 16.30, invit ONG-urile care au ca obiect de activitate mediul, în special domeniul proiectului Roşia Montană. Avizul de mediu va fi reanalizat şi vă vom comunica decizia la momentul respectiv. Dacă au trecut atâţia ani de zile în care acest aviz nu s-a dat, am propus în programul de guvernare ca şi obiectiv reanalizarea acestui proiect", a menţionat Rovana Plumb, citată de Agerpres.
Aceasta a adăugat că decizia finală va fi una a Guvernului, dar până la momentul respectiv trebuie continuate discuţiile şi efectuate analizele din punct de vedere al mediului, cât şi economic.
"În ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, decizia va fi una a Guvernului şi implică mai multe discuţii şi analize atât din punct de vedere al mediului, cât şi din punct de vedere economic", a afirmat ministrului Mediului.
În data de 15 mai a.c., Rovana Plumb anunţase că proiectul Roşia Montană se află în analiză până când vor exista toate garanţiile de protecţie a mediului.
Roşia Montana Gold Corporation, companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31%, Gabriel Resources - cu 80,46% şi alţi acţionari minoritari - cu 0,23%, urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.
În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.