Aviz negativ în Comisia de Cultură pentru modificarea Legii de organizare a SRR şi SRTV
Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor a avizat negativ iniţiativa de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Radioului şi Televiziunii Publice, propusă de senatorul PSD Georgică Severin.
Articol de Radio România Actualităţi, 15 Martie 2016, 16:45
13 deputaţi au votat în favoarea proiectului de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a Radioului şi Televiziunii Publice, 12 împotrivă, iar 2 s-au abţinut.
Comisia a adoptat un raport de respingere, nefiind întrunită majoritatea simplă necesară pentru adoptare. Iniţiativa legislativă propune în principal separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general.
"În momentul în care directorul general nu mai este numit de parlament, nu dă socoteală nici în parlament, nici în faţa partidelor politice, putem să spunem că este evident că acea conducere executivă a societăţilor respective nu mai este, cel puţin teoretic, politizată. Cred că depolitizarea este destul de clară în momentul în care directorul general este ales, selectat printr-un concurs şi nu mai este numit prin votul celor două Camere reunite ale Parlamentului", a spus Georgică Severin.
Preşedintele Comisiei pentru Cultură, deputatul PNL Gigel Ştirbu, a reafirmat că actuala iniţiativă legislativă nu rezolvă situaţia financiară a TVR, dar ar putea afecta activitatea Radioului Public.
"Acest Consiliu politic nominalizat va putea să schimbe acest director general când vrea el! Ceea ce mă poate duce cu gândul că, dacă la TVR, probabil, în momentul de faţă situaţia nu poate fi mai gravă decât atât, la Radio, la SRR, putem să transferăm situaţia de la TVR! Trebuie să recunoaşteţi că este posibil aşa ceva, că o Societate Română de Radio, care în momentul de faţă funcţionează, este foarte posibil ca această instituţie extrem de importantă să intre în colaps din dorinţa de a despărţi aceste două funcţii", a susținut Gigel Ştirbu.
Iniţiativa legislativă va fi trimisă spre dezbatere şi vot plenului Camerei Deputaţilor. În acest caz, Senatul va fi însă for decizional.