Avertismentul băncilor: Programul "Prima casă" ar putea să dispară
Încă o bancă importantă din România analizează impactul unei eventuale scumpiri a creditelor pentru locuinţe, dacă legea dării în plată va fi aprobată de parlament în forma actuală.
Articol de Radio România, 14 Februarie 2016, 08:02
Directorul general al BRD, Philippe Lhotte, spune că, prin majorarea avansului la credite, programul guvernamental "Prima Casă" ar putea dispărea, cererea pe piaţa imobiliară s-ar reduce dramatic şi implicit activitatea din construcţii.
Responsabilul BRD consideră că de această lege în forma actuală ar putea profita marii investitori imobiliari şi speculatorii. El pledează pentru repere clare în privinţa cazurilor sociale.
"Eu sunt favorabil unei legi care să se refere numai la viitor, care să se refere numai la locuinţa principală a unei persoane, cea în care stă şi îşi are efectiv reşedinţa, persoana respectivă să nu mai posede o altă locuinţă şi cu condiţia să vorbim de o valoare rezonabilă a acelei locuinţe. Nu putem avea o lege care să se refere la reşedinţe de trei milioane de euro, de exemplu. Vorbim de 100.000 de euro, mai mult sau mai puţin, suntem deschişi unui dialog în privinţa acestei valori. Trebuie de asemenea ca legea să se poată aplica o singură dată unei persoane şi nu de mai multe ori, a spus Philippe Lhotte.
Până acum Raiffeisen a decis să mărească avansul la creditele ipotecare la aproape 40%, BCR a făcut un studiu de impact, iar Unicredit, Banca Transilvania şi Bancpost analizează modificarea condiţiilor de acordare a unui credit imobiliar.
Legea dării în plată se află în dezbatere la parlament, unde a fost trimisă pentru reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis.