Averile liderilor sindicali, la control!
Liderii principalelor confederaţii sindicale sunt verificaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru modul cum şi-au dobândit averile.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Februarie 2011, 12:07
Agenţia Naţională de Integritate verifică dacă mai mulţi lideri sindicali şi-au dobândit , în mod corect , averile.
Surse judiciare au declarat pentru Radio România Actualităţi că între cei vizaţi se numără liderii BNS - Dumitru Costin, Cartel Alfa - Bogdan Hossu, Gheorghe Izvoranu şi Marius Nistor de la Federaţia Spiru Haret, precum şi Vasile Marica - SED LEX .
Potrivit aceloraşi surse, ANI a extins cercetările şi în cazul soţiei lui Vasile Marica, în prezent înalt funcţionar din Ministerul Finanţelor.
Mălina Marica, soţia lui Vasile Marica, este director al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Potrivit declaraţiei de avere întocmită pe 11 octombrie 2010 de Mălina Marica, cei doi soţi au un teren de 500 metri pătraţi în judeţul Ilfov, un apartament de 98 metri pătraţi în Bucureşti, o vilă în Otopeni de 100 metri pătraţi şi două autoturisme.
Soţii Marica au un credit la bancă de 150.000 de euro contractat în anul 2008 pe o perioadă de 30 de ani.
Mălina Marica a câştigat, în 2009, ca director în Ministerul Finanţelor Publice 71.831 de lei, în timp ce Vasile Marica a luat 44.436 lei ca preşedinte al Sindicatului Naţional Vamal "Unirea" şi 44.514 lei ca preşedinte la Federaţia Naţională a Sindicatului "Finanţe".
Controlul averilor liderilor de sindicat, "o formă de intimidare"
Vasile Lincu, liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Sed Lex", precizează că a fost deja audiat, în urmă cu câteva zile, la Agenţia de Integritate, deşi ar fi singurul din lista sindicaliştilor căruia nu i s-ar aplica reglementarea de verificare a declaraţiilor de avere.
"Am fost surprins şi eu, şi inspectorul de integritate, cu privire la asocierea mea cu ceilalţi care erau pe listă, întrucât eu nu am funcţie de demnitate publică, nici de funcţionar public şi nici preşedinte de federaţie sau confederaţie sindicală", a spus Vasile Lincu.
El pune în legătură verificările începute, de altfel, la sfârşitul anului trecut cu acţiunile sindicale din 2010.
Cei care le-au iniţiat şi condus ar fi ajuns astfel în atenţia inspectorilor ANI.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, susţine că verificările desfăşurate de Agenţia de Integritate reprezintă o formă de intimidare.
El a precizat, la Radio România, că şi dacă ar fi justificată, acţiunea nu ar fi trebuit făcută publică.
"În conjunctura actuală, când discutăm de corupţie, când discutăm de modificarea Codului muncii, sărăcirea generală a populaţiei în favoarea, hai să spunem, clasei politiciene care se află la putere, apare că cei care vorbesc public sau iau poziţii publice împotriva unei asemenea acţiuni sunt, de fapt, încercat să fie discreditaţi şi denigraţi, pentru a le scădea, pe de o parte, credibilitatea, deci implicit a mesajului lor, pe de altă parte, să dea mai multă valabilitate acţiunii guvernamentale", a spus Hossu.
El a adăugat că nu şi-a depus declaraţia de avere, în calitatea sa de lider sindical, deoarece funcţia nu face parte din cele de demnitate publică, dar şi-a depus o declaraţie pentru că este membru în Consiliul de Administraţie al unei societăţi publice.
Argumentul independenţei sindicatelor este invocat şi de parlamentarii PSD, cei care solicită eliminarea din legea de funcţionare a Agenţiei de Integritate a obligaţiei liderilor sindicali de a-şi depune declaraţiile de avere.