Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Autoritățile române de la București, în vizită oficială la Roma și Bologna

O delegație a autorităților române se află în vizită la Roma.

Autoritățile române de la București,  în vizită oficială la Roma și Bologna

Articol de Elena Postelnicu, 05 Martie 2016, 13:12

Până la 7 martie, în Italia se află în vizită de lucru o delegație formată din ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, consilierul Președintelui României pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, Sandra Pralong, președintele Autorității Electorale Permanente a României, Ana Maria Pătru, senatorii Viorel Badea si Mariana Câmpeanu din Comisia românilor de pretutindeni si deputații Aurelian Mihai și Mircea Lubanovici din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Delegația și-a început vizita în Italia cu participarea la audiența generală la Vatican a Papei Francisc, ocazie cu care ministrul Dan Stoenescu i-a oferit Suveranului Pontif un album despre mari personalități ale românilor de pretutindeni în limba engleză și română.

”Este un album care va sta în biblioteca Vaticanului, la loc de cinste” a declarat pentru Radio România Actualități, ministrul Dan Soenescu, precizând în plus că: ”I-am mulțumit Sfântului Părinte pentru sprijinul pe care biserica catolică îl acordă comunităților de români nu numai din Italia, ci și din întreaga lume catolică; după cum știm sunt peste 1.200.000 de români în Italia, peste un milion de români în Spania și alte sute și sute de mii în alte țări catolice, iar relația dintre comunitățile de români și Vatican este o relație foarte bună și de aceea i-am mulțumit Papei Frnacisc pentru acest sprijin”.

Românii trebuie să fie uniți

În cadrul dialogurilor pe care reprezentanții autorităților de la București le-au avut cu cele din cele din Roma și Bologna a fost evocată relația bilaterală excelentă dintre cele două state, partea română arătându-și aprecierea pentru sprijinul pe care partenerii italieni îl acordă conaționalilor noștri în procesul de integrare în țara de reședință.

Totodată, comunitatea românească, una dintre cele mai numeroase din Italia are o contribuție semnificativă în cadrul societății și economiei italiene.

În acest context, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu a subliniat importanța promovării consecvente a reprezentanților comunității nu numai în viața socială și culturală, cât și în structurile administrative, la nivel local și central, pentru a contribui la afirmarea multiculturalismului: ”Românii au drept de vot, au dreptul de a alege și de a fi aleși, sunt cetățeni europeni cu aceleași drepturi ca și cetățenii italieni, deci pot vota în alegerile locale. Ne dorim să vedem consilieri români la Primăria din Bologna, dar și la toate primăriile din Italia. O implicare civică a românilor din Italia cât mai mare este absolut necesară, cu o singură condiție: ca românii să fie uniți. Am avut o experiențe ale elegerilor locale din anii trecuți și din păcate din cauza faptului că românii nu au fost uniți nu au reușit să fie aleși de către compatrioții lor - și nu numai - ca membri în cadrul primăriilor și consiliilor loacle. Din acest motiv este important ca românii care doresc să candideze să se asigure că au o acțiune coordonată comună și trebuie să fie uniți”, consideră ministrul Dan Stoenescu.

Oficialii de la București s-au întâlnit la Bologna cu prefectul Ennio Mario Sodano, și cu primarul orașului, Virginio Merola, iar la Roma cu prefectul Franco Gabrielli și cu Gianpiero Bocci, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Italiană, dar și cu reprezentanții comunități de români. Responsabililor italieni li s-a solicitat sprijinul pentru organziarea de secții de votare pe teritoriul Italiei:

”Scopul acestei vizite a fost să ne întâlnim direct cu comunitatea românească din Italia, dar și să discutăm cu autoritățile locale italiene pentru a vedea cum putem să sprijinim comunitatea românească, mai ales că în acest an au loc alegeri parlamentare în România și românii vor avea posibilitatea să voteze pentru a-și alege Parlamentul chiar de aici, din Italia”, a declarat ministrul Dan Stoenescu.

Consolidarea identității culturale și promovarea valorilor spirituale ale comunităților românești din străinătate constituie obiective esențiale pentru statul român, iar păstrarea limbii materne, ca principal element identitar – s-a mai subliniat în întâlnirea delegației de la București cu românii din nordul Italiei.”Statul român va sprijni în continuare comunitatea românească din Italia pentru a dezvolta proiecte culturale, educaționale, la fel vom continua să sprijinim biserica și societatea civilă, pentru că suntem conștienți că această relație a românilor cu țara-mamă este deosebit de importantă și acest lucru trebuie continuat, iar noi avem datoria de a sprijini mediu asociativ românesc să dezvolte programe în acest sens”, a mai subliniat ministrul Dan Stoenescu.

Românii – îndemnați să se implice în viața politică din Italia

În delegația de la București se află și senatorul Viorel Badea din Comisia românilor de pretutindeni si deputatul Aurelian Mihai din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, prezenți foarte des pe teritoriul italian în ultimii ani, care consideră necesară o adevărată campanie de informare în privința votului prin corespondență. ”Intenția noastră și obiectivul nostru a fost acela de a prezenta acest proiect de lege autorităților italiene, a le cere sprijinul și sportula logistic pentru a reuși să ne organizăm procesul electoral aici în Italia și bineînțeles acela de a informa pe reprezentanții asociațiilor și ai bisericilor românești din Italia asupra procedurilor de vot din luna decembrie a acestui an”, a declarat pentru Radio România Actualități senatorul Viorel Badea.

”Românii din Italia vor vrea să voteze și în toamnă cu siguranță, dar nu cred că va fi același aflux la vot. Dar depinde, zic eu, în egală măsură și de modul în care noi vom reuși să ne organizăm și să reușim să le explicăm românilor procedura de cum vor vota. Dacă vom reuși să facem acest lucru, cu siguranță că vor fi mulți care vor aprecia importanța și valoarea votului prin corespondență și vor fi mulți care își vor exercita acest drept la vot. Eu cred însă că în acest an – în care dat fiind că se schimbă procedura de vot - trebuia să fie un an care să permită o formulă mixtă de vot, și anume, votarea așa cum a fost făcută și până acum, adică votarea la o secție de votare prestabilită și în acest sens era necesar să mărim numărul secțiilor de votare. De exemplu, în Italia de la 55 de secții de votare puteam să ajungem foarte ușor la 200, lăsând în paralel și posibilitatea oamenilor să voteze prin corespondență, pentru că fiind primul an s-ar putea să înregistrăm o scădere a participării la vot, dat fiind faptul că românii nu vor înțelege exact cum funcționează această nouă modalitate de vot”, consideră senatorul Viorel Badea.

”Nu numai că-i susținem, dar îi îndemnăm pe românii din Italia să se implice în alegerile administrative locale”, continuă Viorel Badea.

”Chiar am vorbit cu autoritățile locale, cu care ne-am văzut în aceste zile și le-am spus că o condiție a îmbunătățirii veții românilor și o condiție a integrării lor în contextul socio-politicii-culturale italiene este acela de a candida, de a participa activ la votare pentru alegerile administrative din Italia. Românii trebuie să fie prezenți la vot, românii trebuie să candideze pentru a-și face simțită prezența în viața cetății și mai ales autoritățile italiene trebuie să vină în întâmpinarea acestui desiderat al românilor. Cel mai simplu, ar putea să facă acest lucru schimbând legislația prin care românii își pot primi permisul de vot, acea legitimație electorală, care ar putea foarte bine să fie transmisă la domiciliu, așa cum se întâmplă și în alte state, pentru că - noi așa știm cu toții că - oamenii muncitori pleacă dimineața la serviciu și se întorc seara, iar atunci când se întorc ei birourile primăriei, de la anagrafe, sunt în general închise și chestiunea aceasta nu face altceva decât să le blocheze dreptul la vot și posibilitatea ca ei să-și exprime acest drept la vot”, comentează senatorul Viorel Badea, care periodic se întâlnește cu reprezentanții comunității de români din Italia sau asistă la multe dintre evenimentele organizate de asociațiile din Peninsulă.

La rândul său deputatul Aurelian Mihai din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, prezent foarte des în Italia a subliniat, după întâlnirea cu românii de la Bologna, pentru Radio România Actualități că: ”Aceasta este o vizită istorică: este prezentă Administrația Prezidențială, Parlamentul și Administrația Guvernamentală. Vreau să vă spun că - cu siguranță - tot ceea ce s-a ridicat în această seară, la întâlnirea cu românii din Bologna, va găsi un oarecare efect în căutarea soluțiilor posibile pentru aducerea rezultatului de care se vor bucura românii. Sunt încântat că oamenii au adresat întrebări, mă bucur că nu doar lucrurile bune și frumoase au fost explicate și spuse, evidențiate, mă bucur că au avut curajul să ne transmită și necazurile pe care le au și de asemenea și-au pus încrederea că vom găsi acele soluții optime pentru ca ei să se bucure de rezultate”.

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București