Autoritățile pregătesc dosarul electronic de sănătate
Fiecare pacient ar urma să sibă stocat în dosarul electronic de sănătate istoricul său medical.
Articol de Cristina Grecu, 05 Mai 2014, 19:02
Casa de Naţională de Asigurări de Sănătate a început campania de promovare a dosarului electronic de sănătate, pe care intenţionează să îl realizeze din bani europeni.
Fiecare pacient ar urma să aibă stocat în acest dosar istoricul său medical, explică reprezentantul Casei, Marius Filip.
"Pe lângă actele medicale propriu-zise, de internări, analize, evaluări, intervenţii chirurgicale, cuprinde elemente de consult clinic, de medicaţie, rezultatele consultului clinic, rezultatele interpretărilor de laborator", a spus Marius Filip.
El susţine că la dosarul electronic vor avea acces numai pacientul şi medicul curant, iar, pentru siguranţa datelor, programul va avea o aplicaţie care va identifica ultima persoană care a accesat dosarul.
Medicii de familie se arată însă sceptici cu privire la acest aspect.
În plus, se plâng că nu vor avea timp să introducă datele.
"Dosarul electronic ar trebui să preia singur datele medicale pe care noi le introducem, de exemplu, pentru simpla eliberare de reţetă sau de bilet de trimitere. Sau, în cazul spitalului, biletul de externare ş.a.m.d. Dacă trebuie să introduc eu date, nici nu mă interesează, pentru că am atât de puţin timp la dispoziţia pacientului încât nu vreau să-l folosesc înregistrând date în calculator. Eu rămân cu această întrebare: de ce ţările europene cu sisteme medicale puternice nu au preluat şi nu folosesc dosarul electronic de sănătate?", a spus Rodica Tănăsescu, preşedintă a Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.
Reprezentanţii CNAS spun însă că în mai multe ţări din Uniunea Europeană starea de sănătate a cetăţenilor este monitorizată digital pe parcursul întregii vieţi şi că proiectul va avea o valenţă specială pentru programul de transplant, întrucât va conţine informaţii privind opţiunea pacientului de a deveni sau nu donator de organe.