Autorităţile locale, împotriva comasării spitalelor
Guvernul este hotărât să continue reforma în sistemul sanitar prin reorganizarea spitalelor, chiar dacă administraţiile locale sunt împotriva acestei decizii.
Articol de Alina Dobrinescu, 09 Martie 2011, 18:58
În aşteptarea indicilor de performanţă de la Ministerul Sănătăţii, în funcţie de care se va hotărî soarta spitalelor propuse pentru comasare sau reprofilare, reforma în sistemul de sănătate continuă în ţară.
La Târgu Frumos, directorul spitalului orăşenesc speră să schimbe decizia de transformare a acestuia în cămin de bătrâni, face eforturi pentru a îndeplini condiţiile de calitate şi restructurează personalul.
În schimb, spitalele considerate extrem de importante pentru judeţ sau chiar pentru întreaga regiune a Moldovei îşi pierd personalitatea juridică.
Cea mai mare problemă este la fostul Spital de Urgenţe, mai exact secţiile de la această unitate spitalicească vor fi transferate la Spitalul "Sfântul Spiridon".
Primele mutări se fac chiar la Unitatea de Primiri- Urgenţe, acolo unde vin, de altfel, cei mai mulţi bolnavi.
Acum, acestui spital i s-a schimbat şi numele în Secţia exterioară Copou.
"Este o chestiune de ordin politic aici, dar ca medic, vă spun că trăiesc sentimentul că se face o greşeală", a declarat profesor doctor Teodor Stamate, şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă.
Profesor universitar doctor, Paul Sârbu a declarat că Spitalul de Urgenţe din Iaşi este singurul din ţară în care se operează sâmbăta şi duminica şi se află pe locul patru în ţară ca indice de performanţă.
"De 20 de ani ducem greul urgenţelor şi a spitalelor de război. Suntem singurul spital din ţară şi garantez în care sâmbăta şi duminica medicii de gardă sau venind de acasă, operează şi tratează pacienţi cu cazuri nu care mor în cinci minute, cazuri obişnuite care trebuie rezolvate pentru a nu aştepta mult, pentru a pleca mai repede acasă sau instituţii de recuperare pentru a fi eficienţi", susţine medicul Paul Sârbu.
Pacienţii spun că prin comasare, vor fi mai puţini medici, iar condiţiile din spital vor lăsa şi mai mult de dorit, pentru că va fi şi foarte multa înghesuială.
Autorităţile locale din Prahova refuză comasarea spitalelor
În Prahova, autorităţile locale au hotărât, miercuri, să nu accepte propunerile Ministerului Sănătăţii privind spitalele, care trebuie comasate sau transformate în cămine de bătrâni.
Decizia a venit în urma unei întâlniri la care au participat primarii localităţilor în care se află spitalele, dar şi directorii unităţilor sanitare.
Prefectul a anunţat, miercuri, că autorităţile locale vor trimite punctul lor de vedere în scris Ministerului Sănătăţii.
Autorităţile locale prahovene au decis că nu vor aplica niciuna din propunerile făcute de Ministerul Sănătăţii, referitoare la comasarea a şase spitale şi transformarea altor patru în cămine de bătrâni.
La nivelul judeţului Prahova există trei unităţi sanitare care şi-au pierdut parţial sau total spaţiile, din cauza proceselor de revendicare.
Chiar şi în aceste situaţii, primarii prahoveni au găsit soluţii, oferindu-şi unul altuia sprijinul pentru a menţine în viaţă spitalele.
Primarul oraşului Băicoi, Ciprian Stătescu, s-a oferit să găzduiască secţiile spitalului Brează, rămas fără imobilul revendicat.
"Sincer să fiu, eu aş vrea să sprijin acest spital şi localitatea Breaza să nu piardă personalul existent, pentru că şi aşa suferim de lipsa doctorilor şi a asistenţilor", a declarat Ciprian Stătescu.
Toate hotărârile administraţiilor locale de a menţine spitalele existente în acest moment în judeţul Prahova vor fi înaintate Ministerului Sănătăţii până la data de 15 martie.