Autorităţile europene, îngrijorate de frauda cu fonduri comunitare
Aflat la Bucureşti, comisarul european pentru fiscalitate le-a cerut oficialilor români să acorde o atenţie sporită combaterii fraudelor cu fonduri europene. Foto: Agerpres
Articol de Iulian Olescu, 13 Ianuarie 2011, 15:11
Folosirea fondurilor europene şi reducerea cheltuielilor sunt principalele direcţii recomandate României pentru a depăşi criza economică.
În privinţa banilor comunitari, autorităţile de la Bucureşti recunosc că nu reuşesc să facă progrese consistente, iar procentul absorbţiei este cel mai mic din toate ţările membre.
În plus, frauda cu astfel de fonduri a ajuns la un nivel care îngrijorează instituţiile de la Bruxelles.
Informaţia a fost confirmată şi de comisarul european pentru fiscalitate, uniune vamală, audit şi luptă antifraudă aflat la Bucureşti pentru o serie de întâlniri cu oficialii români.
Fraudarea fondurilor europene este un fenomen cu dimensiuni destul de îngrijorătoare, având în vedere că prejudiciile aduse bugetului general al comunităţilor europene reţinute în cauzele trimise în judecată se ridică pe peste 7 milioane de euro şi 1,5 milioane de lei în 2009.
La data de 7 septembrie 2010, la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se aflau în curs de instrumentare 247 de dosare, având ca obiect fraude cu fonduri europene. Anul trecut până la începutul lunii septembrie au fost întocmite 15 rechizitorii, fiind trimişi în judecată 32 de inculpaţi în asemenea probleme.
Autorităţile europene solicită autorităţilor o mai bună colaborare pentru combaterea fraudei
Comisarul european pentru uniune vamală, antifraudă şi audit, Algirdas Semeta, a precizat după întâlnirea cu ministrul finanţelor că autorităţile de la Bruxelles continuă să fie îngrijorate în privinţa aspectelor legate de combaterea fraudei şi că i-au cerut lui Gheorghe Ialomiţeanu să asigure o mai bună cooperare între autorităţile române şi Biroul Antifraudă al UE, OLAF, pentru a eficientiza investigaţiile şi pentru a îmbunătăţi lupta împotriva fraudei.
Joi, comisarul european are programate mai multe întâlniri, pe lângă cea pe care a avut-o la Ministerul de Finanţe.
El urmează să se întâlnească cu conducerea Departamentului de Luptă Fraudă şi cea a autorităţii de audit.
Până acum, singura reacţie este cea a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, care a declarat că i s-a recomandat de către comisarul european să colaboreze mai strâns cu Departamentul de Luptă Antifraudă.
El a spus însă, că colaborarea dintre cele două instituţii este destul de bună, având în vedere că există un protocol semnat între Garda Financiară şi acest departament, prin care se acordă tot sprijinul pentru soluţionarea cauzelor de fraudă cu fonduri europene.