Autorităţile cu ochii pe Dunăre
Ministrul mediului, Laszlo Borbely a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că, ph-ul Dunării se încadreazã în limitele normale, în acest moment, iar autoritãţile române ţin situaţia sub control.
Articol de Petruţa Obrejan, 11 Octombrie 2010, 13:10
Valul de poluare va ajunge, luni seară, pe sectorul românesc al Dunãrii, pe la Bazias.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni, într-o conferinţã de presã, cã România va fi fermã faţă de poluarea din Ungaria, iar fiecare trebuie sã rãspundã pentru fapta sa.
„România va fi fermã faţă de poluarea din Ungaria. Fiecare trebuie sã rãspundã pentru fapta sa. Acest lucru cade în primul rând în sarcina autoritãţilor ungare. Sper ca acea companie vinovatã nu va dispãrea cum a dispãrut compania de la Baia Mare, în urmã cu zece ani, care nu a plãtit niciun ban pentru catastrofa de acolo”, a afirmat ministru Borbely.
El a declarat cã nu existã pericol de contaminare a apei, atât din punct de vedere al ph-ului, cât şi al metalelor grele. El a precizat că ultimele masuratori facute pe Dunare arata ca România se mentine în afara pericolului de contaminare, însa autoritatile se mentin în alerta si nu minimalizeaza catastrofa ecologica produsa în Ungaria.
"Exista încă pericolul unor noi deversari, însa, dacă se vor produce, acestea nu vor mai fi la fel de periculoase ca prima, pentru că deşeurile sunt acum mai vâscoase şi, în plus, se construieste şi un dig în zonă, în Ungaria", a mai spus Laszlo Borbely, după şedinţa Comitetului National pentru Situatii de Urgenţă.
Catastrofa ecologica din Ungaria s-a produs la 4 octombrie, când, dupa fisurarea batalului de la fabrica de aluminiu, peste 600.000 de metri cubi de deseuri cu un ph de 12-13 s-au scurs în pârâul Marcal, iar de acolo în râul Raba si în Dunare. Accidentul chimic s-a soldat cu moartea a sapte persoane si ranirea altor peste 100, au anuntat autoritatile din Ungaria.
Laszlo Borbely a adãugat că, pe 14 octombrie, pe agenda Consiliului pentru Mediu, care va avea loc la Luxemburg, se află şi catastrofa din Ungaria.
„ Pe 14 octombrie, (...), România, prin mine, va cere Uniunii Europene două lucruri: ca aceastã substanţă toxicã(n.r. alumina) să fie inclusă pe lista substanţelor periculoase şi totodatã sã existe un sistem de intervenţie la nivelul UE în ceea ce priveşte astfel de situaţii. Ne-am dat seama cã nu este pus la punct un sistem la nivelul UE, dacã apare un astfel de caz ", a mai spus ministrul mediului.