Autorităţile avertizează: Votul fraudulos se pedepseşte!
Înaintea referendumului de duminică, autorităţile susţin că se vor sesiza din oficiu în cazul unor eventuale infracţiuni, cum ar fi mita electorală.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 28 Iulie 2012, 14:12
Autorităţile amintesc că votul fraudulos la referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, se pedepseşte conform legii cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a dispus ca acţiunea penală să se pună în mişcare din oficiu în cazul eventualelor infracţiuni, cum ar fi mita pentru a determina alegătorul să voteze sau nu, ori împiedicarea exercitării dreptului la vot.
Asociaţia Pro Democraţia a anunţat că va monitoriza referendumul de duminică în mai multe localităţi din ţară pentru a asigura corectitudinea şi transparenţa acestuia.
Pro Democraţia pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon cu acces gratuit 0800.070.100 şi site-ul alegericorecte.ro pentru a sesiza nereguli şi posibile fraude din ziua votului.
Constituie infracţiuni următoarele fapte:
►Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
►În cazul în care prin fapta prevăzută mai sus s-a pricinuit o vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care necesită pentru vindecare îngrijiri mai mult de 60 de zile sau care a produs vreuna dintre următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 3 ani la 10 ani. Tentativa se pedepseşte.
►Violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se pedepseşte.
►Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
►Votarea de către o persoană de mai multe ori în ziua referendumului precum şi votarea de către o persoană care nu are drept de vot se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.Tentativa se pedepseşte.
►Tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.
►Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.
►Deschiderea urnei înainte de ora stabilită pentru încheierea votării se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
Duminică, 29 iulie - Ziua referendumului
Românii sunt chemaţi duminică să-şi exprime opţiunea în legătură cu demiterea sau nu a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
Secţiile de votare se deschid duminică la ora 7:00 şi se închid la ora 23:00, interval orar în care cetăţenii îşi pot exprima dreptul de vot.
Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca la vot să fie prezenţi 50% plus 1 dintre alegători, adică 9.146.258 de electori.
Autorităţile au organizat 18.548 secţii de votare, din care 306 sunt în străinătate, iar în municipiul Bucureşti 1.235.