Autonomia Ţinutului Secuiesc "nu pune sub semnul întrebării apartenenţa la statul român"
Proiectul UDMR de autonomie a "Ţinutului Secuiesc" va fi făcut public. Liderii Uniunii susţin că "nu pune sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni de statul român".
Articol de Oana Negrea, 18 Septembrie 2014, 12:39
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că proiectul de autonomie a "Ţinutului secuiesc" care va fi lansat în cursul acestei zile la Cluj "nu pune sub semnul întrebării statalitatea şi apartenenţa acestei regiuni de statul român".
El a menţionat că proiectul diferă de cel apărut neoficial în presă, suferind câteva modificări.
Kelemen a mai spus că intenţia UDMR este de a supune acest proiect dezbaterii publice, amintind că în cursul după-amiezii de joi va fi postat site-ul UDMR atât în limba română, cât şi în cea maghiară, urmând ca în scurt timp să fie finalizată şi varianta în limba engleză.
Kelemen a mai spus că proiectul de autonomie propus de UDMR se încadrează în cele 14 modele de autonomie existente în Uniunea Europeană şi e foarte apropiat de Tirolul de Sud.
Liderul UDMR preciza recent, că pentru a fi materializat Proiectul are nevoie şi de modificarea Constituţiei.
Majoritatea politicenilor români şi ai societăţii civile româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au afirmat în repetate rânduri că autonomia contravine Constituţiei ţării şi s-au declarat împotriva ei pe considerentul că se doreşte segregarea pe criterii etnice şi crearea unui "stat în stat".
Corespondentul RRA aminteşte că, în urmă cu două luni, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a lucrat la proiectul de autonomie, declara că acesta cuprinde cinci elemente importante: atribuţiile ce vor fi delegate de statul român către autorităţile regionale şi locale, limbile oficiale din regiune, asigurarea proporţionalităţii etnice în instituţiile publice, autonomia fiscală şi drepturile românilor din zonă.