Autonomia maghiarilor din România, prioritatea lui Laszlo Tokes
Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, propune, potrivit agenţiei MTI, realizarea unei colaborări între toate organizaţiile politice ale maghiarilor din România pentru alegerile locale din vara anului viitor.
Articol de Petruţa Obrejan, 06 Mai 2011, 16:32
Vicepreşedintele Parlamentului European a declarat că, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, va fi un instrument politic al maghiarilor din Transilvania, strict necesar în vederea obţinerea autodeterminării.
Pentru obţinerea acestui deziderat este necesar un nou instrument politic, care este un partid popular european, modern şi eficient.
Referitor la faptul că interesele maghiarilor din România sunt reprezentate deja de două formaţiuni politice, UDMR şi Partidul Civic Maghiar, László Tökés a afirmat că pluralismul politic reprezintă o valoare europeană şi universală.
"La noi încă este la modă să ne arătăm puterea prin atacarea celorlalţi. Noul partid se înfiinţează nu în detrimentul cuiva, ci pentru ceva, pentru viitorul comunităţii maghiare din Transilvania, şi nu dorim să învingem pe cineva, ci dorim să convingem pe toată lumea", a accentuat, potrivit agenţei MTI, László Tökés.
Într-o perioadă în care comunitatea maghiară din Transilvania este puternic divizată şi peste jumătate din maghiari nu se mai duc să voteze sau votează partide româneşti, avem nevoie de o solidarizare care să îi mobilizeze până şi pe aceia care prin neparticiparea la procesul electoral au dorit să arate că s-au săturat de politică, a afirmat liderul CNMT, în opinia căruia fără această nouă solidarizare maghiarii nu pot avea un viitor şi nu va exista autonomie.
"Pentru realizarea acestui ţel, ne străduim să ajungem la un numitor comun cu toate formaţiunile maghiare", a adăugat László Tökés.
Preşedintele CNMT propune ca după recensământul populaţiei din toamna anului 2011, după ce se va şti clar câţi alegători maghiari sunt în România, să se organizeze alegeri în cadrul comunităţii maghiare din Transilvania.
Pe baza rezultatelor acestor alegeri ar urma să se stabilească listele comune cu candidaţii tuturor organizaţiilor maghiare pentru alegerile locale din anul 2012, a mai precizat László Tökés.
Întrebat care ar fi consecinţele pentru comunitatea maghiară din România ale ratării de căte UDMR a accederii în Parlament, László Tökés a declarat că maghiarii din Transilvania au interesul să fie reprezentaţi în Parlament, dar această prezenţă nu înseamnă totul.
"Avem nevoie de garanţii legale şi de o structură de instituţii autonome", a subliniat vicepreşedintele PE.
În opinia lui László Tökés, maghiarii din România nu trebuie să uite că şi ei înşişi pot face multe pentru îmbunătăţirea propriei lor situaţii.
"Autonomia poate fi obţinută numai de o comunitate care este capabilă să se autoadministreze. În concluzie, este gerşită ideea potrivit căreia problemele noastre vor fi soluţionate la Bucureşti", a subliniat László Tökés, citat de agenţia MTI.