Austria ridică restricţiile de muncă pentru români din 2013
Preşedintele comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, William Brînză, a afirmat că ambasadorul Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger, a dat asigurări că ţara sa va ridica restricţiile de muncă în 2013.
Articol de Alina Dobrinescu, 17 Octombrie 2012, 10:43
William Brînză a avut, marţi, o întrevedere cu ambasadorul Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger, în cadrul căreia oficialul austriac a afirmat că Austria intenţiona să menţină restricţiile de muncă pentru români pentru încă şapte ani, dar ca urmare a negocierilor, Schwarzinger a dat asigurări că cel mai târziu la sfârşitul lui 2013 restricţiile se vor ridica.
''Austria intenţiona să menţină restricţiile de muncă pentru încă 7 ani, dar ca urmare a negocierilor purtate de România şi a demersurilor pe care preşedintele comisiei parlamentare pentru românii din străinătate, William Brînză, le-a iniţiat cu autorităţile austriece, discuţii ce au avut un rol hotărâtor, astăzi (n.r. marţi) ambasadorul Austriei la Bucureşti E.S. Michael Schwarzinger a dat asigurări că cel mai târziu la sfârşitul lui 2013 restricţiile se vor ridica'', se arată într-un comunicat de presă.
De asemenea, diplomatul a salutat demersurile deputatului pentru a-i sprijini pe cei peste 4.134 de copii români din Austria de a învăţa limba română şi de a extinde aceste cursuri.
În comunicat se mai arată că în cadrul întrevederii, William Brînză a sugerat extinderea Tratatului intercultural existent din 1973 între cele două ţări prin care se poate asigura cadrul legal necesar pentru extinderea cursului, în acest sens deputatul dând asigurări că va contacta ministerul Educaţiei din România pentru adaptarea documentului la nevoile românilor.
Ambasadorul i-a prezentat preşedintelui comisiei lista cu cele 80 de meserii din Austria pentru care românii pot aplica fără nici o restricţie şi a sugerat nevoia stringentă de reintroducere a şcolilor profesionale care, în opinia sa, i-ar ajuta mult pe români să îşi găsească un loc de muncă în Austria, lipsa unei calificări fiind principala dificultate în angajarea românilor.
În context, William Brînză a sugerat ca investitorii austrieci care vor deschide noi investiţii în România să angajeze cetăţeni români din Austria care îşi doresc să revină în ţară, avantajul fiind de ambele părţi: pentru partea austriacă prin faptul că românii cunosc managementul austriac şi limba germană, iar pentru români, un loc de muncă sigur în România.