Aurescu: România, ca ţară membră NATO, beneficiază de toate garanţiile de securitate
Ministrul Bogdan Aurescu afirmă că România, ca ţară membră NATO, beneficiază de toate garanţiile de securitate şi este pe deplin apărată în cazul unui conflict în Ucraina.
Articol de Radiojurnal, 20 Februarie 2022, 09:46
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a fost audiat în Comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor în legătură cu evoluţiile de securitate din bazinul Mării Negre.
România, ca ţară membră NATO, beneficiază de toate garanţiile de securitate şi este pe deplin apărată în cazul unui conflict în Ucraina, dă asigurări ministrul de externe.
Bogdan Aurescu i-a informat pe parlamentarii din comisiile de specialitate despre situaţia diplomaţilor români şi a membrilor de familie ai acestora.
Bogdan Aurescu: Am finalizat procedura de returnare în România a membrilor de familie, ai personalului diplomatic de la Ambasada României de la Kiev şi de la Consulatul General de la Odessa. Celelalte două misiuni consulare, care sunt la Solotvino şi respectiv la Cernăuţi, nu au fost vizate de această măsură, pentru că nu este nevoie, sunt în regiuni care prezintă un grad mai mare de securitate. În ce priveşte Ambasada României la Kiev, în acest moment avem 15 oameni în personalul ambasadei. Ambasada este pe deplin funcţională. Am retras o parte a personalului neesenţial, mai precis, doi membri ai personalului ambasadei care sunt deja în România. Nu este nevoie în acest moment de o reducere suplimentară a personalului şi este important să dăm acest mesaj unitar la nivelul statelor membre ale UE. Toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene de la Kiev au aceeaşi logică de funcţionare în acest moment.
Şeful diplomaţiei române spune că autorităţile de la Bucureşti sunt în legătură permanentă cu cetăţenii români din Ucraina, care vor fi apăraţi în cazul unui conflict militar.
Bogdan Aurescu a mai precizat că la nivelul ministerului s-a stabilit un pachet de măsuri pentru a veni în ajutorul cetăţenilor români din Ucraina, dacă va fi necesar acest lucru.
Bogdan Aurescu: Noi suntem în contact cu toţi cetăţenii români din Ucraina, dar şi cu membrii comunităţii româneşti din Ucraina. Misiunile noastre, ambasada de la Kiev, oficiile consulare din Ucraina sunt pregătite să ofere asistenţă în cazul în care este necesar şi împreună cu colegii mei, în cadrul unui task force pe care l-am creat în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, am stabilit împreună care este setul de măsuri pe care îl putem lua pentru a sprijini cetăţenii români şi, de asemenea, pentru a sprijini membrii comunităţii româneşti, dacă se va pune problema unei situaţii de criză, de conflict. Avem contact cu toţi cetăţenii români care se află în misiunile internaţionale din Ucraina. Vorbim despre misiunea specială de monitorizare a OSCE, despre două misiuni ale Uniunii Europene care se desfăşoară în Ucraina, de asemenea, avem personal în cadrul ONU. Suntem în contact permanent cu toţi cetăţenii români. Sunt cetăţeni români care sunt prezenţi în Ucraina la muncă. Încercăm să menţinem contactul cu cât mai mulţi dintre aceştia. Am lucrat în toată această perioadă pentru planuri de contingenţă, dacă va fi nevoie, dar sperăm în continuare că lucrurile nu vor merge pe o astfel de dimensiune de agresiune militară.
La nivelul legislativului se ia în calcul oportunitatea unei declaraţii a Parlamentului României cu privire la situaţia de securitate din regiune şi din Ucraina, iar cei doi preşedinţi de Comisii de politică externă au primit o invitaţie din partea omologilor din Rada Supremă din Ucraina de a face o vizită oficială la Kiev.