Aurescu: Ameninţarea de a utiliza forţa împotriva unui stat NATO este inadmisibilă
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu a condamnat noile ameninţări ruse la adresa statelor care participă la scutul antirachetă NATO, lansate de această dată de ambasadorul Moscovei în Danemarca.
Articol de Laurenţiu Văduva, 22 Martie 2015, 08:58
Bogdan Aurescu şi-a exprimat deplina solidaritate cu acest stat scandinav, vizat direct de avertismentul diplomatului rus.
Acesta a postat pe Twitter un mesaj din care reiese că ameninţarea de a utiliza forţa împotriva unui stat NATO este inadmisibilă.
Afirmaţiile ambasadorului rus la Copenhaga vin în contextul în care Moscova şi-a intensificat, în ultima perioadă, avertismentele la adresa statelor care participă la scutul NATO.
În urmă cu două săptămâni, adjunctul ministrului rus de externe a atenţionat că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar reprezenta încălcări ale prevederilor Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.
Acum, însă, avertismentul ambasadorului rus a fost explicit.
Într-un articol de opinie, apărut în presa de la Copenhaga, Mihail Vanin a spus că Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice.
El a ameninţat că navele militare daneze riscă să fie atacate cu rachete nucleare, dacă Danemarca se va alătura acestui sistem.
"Comentariile ambasadorului Moscovei sunt inacceptabile. S-a depăşit limita" - a reacţionat ministrul danez de externe, Martin Lidegaard.
El a adăugat însă că este important ca situaţia să nu escaladeze şi deocamdată Copenhaga nu a anunţat nicio măsură împotriva diplomatului rus.
Afirmaţiile ambasadorului rus au fost condamnate ferm şi de reprezentantul diplomaţiei americane în Danemarca.
Tot pe Twitter a reacţionat şi ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care a subliniat că ameninţarea de a utilzia forţa împotriva unui stat NATO este inadmisibilă.
Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au explicat de mai multe ori că sistemele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranu