AUDIO Ziua Naţională a României, sărbătorită în ţară şi în străinătate
Ziua Naţională a României este marcată la Alba Iulia prin manifestări religioase şi spectacole, iar la Bucureşti, prin ceremonii militare.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Decembrie 2011, 08:17
Alba Iulia, cetatea noastră de mucenicie şi de biruinţă, îşi deschide încă o dată braţele, chemându-şi toţi fiii neamului la prăznuire, după cum spunea un mare român.
Bat clopotele la Alba Iulia, la fel cum vor fi sunat acum 93 de ani, chemându-i pe cei 100.000 de oameni, reprezentanţii românilor transilvăneni, să-şi împlinească destinul.
Ei au bătut peceţile celei mai mari zidiri a neamului nostru, făurirea statului naţional unitar.
Audio: Armand Călinescu, citind Declaraţia de la 1 Decembrie 1918
În cursul dimineţii de joi, 1 decembrie, au avut loc depuneri de coroane şi jerbe la statuia lui Ionel Brătianu, apoi la cea a lui Iuliu Maniu, la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, la statuia lui Mihai Viteazul şi la busturile făuritorilor Unirii.
La Sala Unirii a fost reconstituită în mod simbolic scena de acum 93 de ani, prin primirea soliilor din cetăţile de scaun ale Unirii.
În jurul orei 12,00 a început Te Deumul de la Catedrala Reîntregirii, după care Alba Iulia a urmat petrecerea, prefaţată de defilare, urmată de spectacolul de muzică populară "Suflet românesc", dedicat Zilei Naţionale, mai multe concerte, o Horă a Unirii, focuri de artificii şi un spectacol extraordinar.
Emil Boc, aplaudat şi huiduit
Premierul Emil Boc a fost întâmpinat cu aplauze, dar şi cu strigăte de dezaprobare de o parte din asistenţă.
Liderul USL, Victor Ponta, a afirmat pentru Radio România că huduielile nu îşi au loc de Ziua Naţională a României.
" Nu cred că de Ziua Naţională e cazul de huiduieli. Chiar şi acest lucru arată că suntem foarte departe de spiritul din 1918 când cred că n-a fost nimeni huiduit", a spus Ponta.
Primul-ministru Emil Boc a adresat, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, un mesaj de unitate şi solidaritate.
"Este un mesaj de unitate şi solidaritate şi să nu uităm pentru ce au luptat moşii şi strămoşii noştri, ca noi să fim uniţi şi solidari şi să fie unit în veci poporul român", a spus premierul Emil Boc.
1 Decembrie în Bucureşti şi în ţară
La împlinirea a 93 de ani de la Marea Unire, în marile oraşe au loc parade militare, depuneri de coroane şi de flori şi manifestări cultural-artistice.
La Monumentul eroilor militari căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului din Bucureşti, au început încă de dimineaţă manifestări dedicate zilei de 1 decembrie.
Audio: Reporterul Radio România Actualităţi, Ramona Alexandrescu, surprinde momentul depunerilor de coroane de flori
Ceremonii militare şi depuneri de coroane de flori la Mormântul ostaşului necunoscut din Bucureşti
Foto: Agerpres
La Bucureşti a fost organizată în Piaţa Arcului de Triumf, o paradă militară la care au participat peste 1.500 de militari.
Ca noutate faţă de anul trecut, în dispozitivul de paradă a defilat o subunitate a Detaşamentului Special de Protecţie şi Intervenţie din Direcţia de Informaţii a Apărării, militari din Brigada de forţe speciale "Vulturii" din Târgu Mureş şi autovehiculul VAMTAC, echipat cu sisteme electronice de bruiaj şi detectare a dispozitivelor explozive de diverse tipuri, roboţi multifuncţionali şi echipamente specifice misiunilor de distrugere a materialelor explozive.
Piaţa Arcului deTriumf a fost survolată de escadrile formate din elicoptere IAR-330 Puma-SOCAT, MiG-21 Lancer, IAR-99 Şoim şi aeronave de transport Hercules C-130 şi Spartan.
Îndemnul preşedintelui: Români, arboraţi drapelul tricolor
Preşedintele Traian Băsescu îi îndeamnă pe români ca de 1 Decembrie să arboreze drapelul tricolor, fie că sunt în familie sau la locul de muncă, pentru a sărbători împreună aşa cum se cuvine Ziua Naţională.
Într-un mesaj dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, Traian Băsescu spune totodată că de Ziua Naţională, românii sunt chemaţi să-şi manifeste solidaritatea şi cu cei afectaţi de criza economică.
Românii, felicitaţi de SUA
Cele mai bune urări cu ocazia zilei de 1 Decembrie le-au fost adresate românilor din partea Statelor Unite ale Americii, prin intermediul secretarului de stat, Hillary Clinton.
Într-un mesaj remis de Ambasada SUA la Bucureşti se precizează că America le este alături românilor "ca prieten şi ca partener".
1 Decembrie a devenit Ziua Naţională a României după evenimentele din decembrie 1989, amintind de momentul 1918, când, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a decis Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului, cu Regatul României, după ce, în noiembrie, respectiv martie, alte adunări reprezentative ale locuitorilor din Bucovina şi Basarabia decideau unirea acestor provincii, cu România.
Ziua României în Italia
Ziua Naţională este sărbătorită în Italia, la Torino, printr-un spectacol de tatru şi o seară specială de balet, organizate de Institutul Cultural Român.
Pe scena Teatrului Gobetti se va juca spectacolul "Măscăriciul", o adaptare după Cehov, în regia şi interpretarea lui Horaţiu Mălăiele, iar Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti va interpreta, la Torino, numere consacrate precum "Lacul lebedelor", "Spărgătorul de nuci" şi "Giselle", informează corespondentul Radio România Actualităţi, Elena Postelnicu.