AUDIO / VIDEO Mircea Geoană: Este nevoie de un nou Guvern
Mircea Geoană a afirmat la postul public de radio că România are nevoie de un nou Guvern, chiar din această toamnă, care să redea un climat economic stabil şi să creeze noi locuri de muncă.
Articol de Alina Dobrinescu, 06 Septembrie 2011, 14:40
Mircea Geoană a declarat, marţi, că schimbarea Guvernului este "realistă şi necesară" şi ar reda un minim de speranţă românilor.
"Deci nevoie de schimbare atât la nivel de Guvern, cât şi la nivel de politică economică, cred că sunt indispensabile pentru România în această toamnă. Şi nu mă refer la anul electoral 2012, mă refer exclusiv la această toamnă, care în opinia mea trebuie să conducă la o schimbare de guvern. Este obligatoriu şi pentru climatul general din societate. Este obligatoriu pentru a reclădi un minim de speranţă că se poate schimba ceva în România, şi doi: un nou Guvern care să vină şi cu accente de dezvoltare, şi cu accente legate de crearea de noi locuri de muncă", a spus Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului a spuc că îşi doreşte ca România să devină o nouă republică, care să aiba o Constituţie durabilă.
"Azi am discutat în Biroul Permanent al Senatului ce facem cu modificarea Constituţiei; eu rămân în continuare adeptul unui forum constituţional care să aducă în ţară şi experţi reputaţi care să ne dea o variantă care să nu fie exclusiv după chipul şi asemănarea unui politician astăzi în funcţie, ci o nouă republică, o nouă Constituţie durabilă pentru următoarea perioadă", a comentat Mircea Geoană la Radio România Actualităţi.
Referindu-se la contextul economic internaţional, preşedintele Senatului este de părere că pentru ca România să iasă din recesiune este nevoie nu numai de măsuri de austeritate, ci şi de "schimbare politică economică".
"Deci, cred că nevoia de schimbare de politică economică este necesară şi cred că aici Parlamentul României, cu toate că este de multe ori discreditat, hulit sau prea puţin apreciat, are un rol şi trebuie să aibă un rol, fie pentru a tempera excesele guvernamentale, fie pentru a fi un for de dezbatere politică care să ajute guvernul acesta, guvernul viitor, pentru măsuri ceva mai inteligente de relansare economică şi de creare de locuri de muncă", a punctat Geoană.
"România riscă să aibă stragnare economică şi inflaţie în acelaşi timp"
De asemenea, Mircea Geoană a amintit că România riscă să aibă "stragnare economică şi inflaţie în acelaşi timp", dacă economia nu va fi stimulată şi nu vor fi create noi locuri de muncă.
"Riscul pentru România este acela de a avea şi stagnare economică şi inflaţie în acelaşi timp, ceea ce se numeştestagflaţie. Deci, aceste riscuri au fost sesizate de către conducerea FMI-ului - şi preşedintele Băncii Mondiale, Bob Zoellick, a spus cam acelaşi lucru într-o intervenţie de ieri, deci iată că la nivelul instituţiilor financiare internaţionale apare o modificare de abordare, apare o modificare de soluţie economică. Cred că este evident faptul că dacă continui să tai, să tai, să tai, ceea ce face guvernul actual de vreo doi ani şi ceva, indiferent sub ce stindard motivezi opiniei publice aceste chestiuni, nu ai cum să te relansezi economic!", a mai spus Mircea Geoană.
TVA-ul redus la produse esenţiale, o formă "limitată de relaxare fiscală"
Preşedintele Senatului a mai spus că este pentru sprijinirea micului producător român şi reducerea TVA la produsele esenţiale, măsuri care, în opinia sa, ar aduce un venit semnificativ la bugetul de stat.
"Vreau, în primul rând, să sprijin micul producător român, că este de la ţară sau că este un produs românesc. Vecinii noştri bulgari, din taxa lor de TVA, care este mai mică decât la noi, ei sunt capabili să colecteze din TVA cam 18% din ceea ce reprezintă cota, cred că, de 21% de la ei de TVA. Noi avem 24 şi colectăm de 11, deci avem o gaură la buget numai din necolectarea corectă a TVA-ului de câteva miliarde de euro. Deci, vă dau câteva exemple de zone în care ai putea să mergi chiar şi la o anumită formă limitată de relaxare fiscală. Fie te duci către TVA-ul pentru produse esenţiale - de exemplu avem în Senat, acum, o lege foarte interesantă, un proiect de lege, care spune, apropo de subvenţia la căldură, ca TVA-ul pentru combustibilul folosit pentru încălzire să fie de 5% şi nu de 24%, tocmai pentru a putea să laşi mai mulţi bani la dispoziţia populaţiei", a afirmat Mircea Geoană.
Referitor la posibilitatea comasării alegerilor, preşedintele Senatului crede că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe acest subiect.
"Anticipez o asumare de răspundere a guvernului pe acest subiect, o asumare de răspundere care să introducă toate modificările de sistem electoral pe care şi le propun, inclusiv decalarea alegerilor. Amânarea acestora către cele parlamentare. Cât de democratic este, cât să sănătos este, cât de normal este acest lucru, evident opoziţia şi USL a început să articuleze o critică destul de coerentă la adresa acestei măsuri. Dacă te uiţi din punct de vedere al realităţii din parlament, cel puţin astăzi, este posibil ca guvernul să vină cu asumare de răspundere. Acolo USL în mod evident va introduce o moţiune de cenzură, va fi un moment al adevărului, vom vedea ce se întâmplă", a conchis preşedintele Senatului.