AUDIO Victor Ponta: Am anunţat FMI că în 2013 nu vom tăia, din nou, salariile
La discuţiile de luni cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, opoziţia s-a arătat îngrijorată de creşterea datoriei publice a României şi a estimat că Guvernul va cheltui banii din acordul preventiv.
Articol de Bogdan Isopescu, 25 Iulie 2011, 19:25
Liderul PSD, Victor Ponta, susţine că actualul guvern se împrumută, cheltuieşte banii fie clientelar, fie în mod incompetent şi toate aceste datorii vor trebui platite de către viitorul executiv.
Mai mult, după întâlnirea dintre reprezentanţii USL şi cei ai misiunii comune la Bucureşti, Victor Ponta spunea că Guvernul va cheltui şi banii din cel de-al doilea acod cu FMI, deşi se spunea că este doar un acord preventiv.
El nu a putut însă confirma faptul că aceasta ar fi fost o concluzie a discuţiilor cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene.
"Eu reproşez faptul că de fiecare dată ne păcălesc aşa, ne duc cu zăhărelul. În 2011 s-a spus că facem doar un acord de precauţie, dar nu luăm nici un ban. O să ia şi banii ăştia, n-au cum altfel. Prin faptul că nu au niciun fel de creştere economică, n-au ce să facă, trebuie să ia. Pe baza folosirii acestor fonduri se construieşte, o reducere a deficitului la 4.4 anul acesta şi după aceea, anul viitor, la trei. O să avem o datorie în 2012 de 25 de miliarde, plus dobânzile aferente", susţine Victor Ponta.
Pe de altă parte, liderii USL au discutat cu reprezentanţii misiunii comune, chestiuni legate de măsurile guvernului: de la infrastructură, până la datoriile guvernului către cei care au câştigat procese în instanţă.
Victor Ponta a amintit faptul că USL poate oferi ajutor guvenului şi specialişti pentru a mări gradul de absorbţie a fondurilor europene, aflat în momentul de faţă la 3%. Există însă şi măsuri lăudate de opoziţie.
"Am asumat în numele USL-ului că vom sprijini iniţiativa lui Emil Boc de a readuce în 2012 salariile la nivelul din 2010, chiar dacă ştim că este o iniţiativă preelectorală, dar tot este o iniţiativă bună şi o vom sprijini. Spre deosebire, însă, de Emil Boc şi Traian Băsescu am anunţat Fondul Monetar că noi în 2013 nu o să le tăiem din nou", a aăugat Victor Ponta.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii USL au discutat cu misiunea despre reducerea TVA-ului la produsele agricole.
Victor Ponta spunea că o astfel de măsură ar avea un efect pozitiv multiplu: sunt sprijiniţi producătorii, este limitată evaziunea fiscală, preţurile nu cresc, şi astfel toată lumea poate profita de un an agricol ce se anunţă foarte bun.