AUDIO Vasile Blaga: Trei legi din pachetul legilor electorale ar putea fi votate în Senat
Copreşedintele PNL, vasile Blaga a transmis preşedintelui Iohannis că liberalii şi-au îndeplinit promisiunile făcute la începutul săptămânii.
Articol de Simona Mihăescu, 20 Aprilie 2015, 11:39
Liderul PNL a declarat, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că Senatul va putea adopta deja trei legi care vizează pachetul legilor electorale.
Blaga a mai spus că PNL a menţinut amendamentele referitoare la alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene din doup tururi de scrutin, adăugând însă, că, în cazul în care va fi votată varianta PSD, care prevede alegerea din primul tur a acestora, PNL va accepta această lege.
De asemenea, copreşedintele PNl a precizat că liberalii acceptă şi varianta alegerii de către consilierii judeţeni a preşedinţilor de consilii judeţene.
Vasile Blaga a mai anunţat că nu s-a depus niciun amendament la Legea partidelor politice, deşi legea a fost trimisă la Senat.
În privinţa votului în diaspora, liderul PNL a explicat că Parlamentul a trimis această lege la Comisia de Cod electoral, şi că se aşteaptă ca de săptămâna viitoare să poată fi discutată.
AUDIO Declaraţia integrală
Ludovic Orban, liderul grupului deputaţilor PNL
La rândul său, Ludovic Orban a arătat că, în faţa preşedintelui a reafirmat poziţia liberalilor de susţinere a solicitărilor formulate de justiţie, de exprimare prin vot deschis în favoarea acestor solicitări
"Susţinem proiectul iniţiat de grupul PNL privind simplificarea procedurii, reducerea termenelor.(...) susţinem un lucru foarte simplu şi foarte clar - ca exprimarea votului în cazul solicitărilor să se facă prin vot deschis, la vedere", a spus Orban.
Potrivit acestuia, delegaţia PNL a semnalat preşedintelui faptul că actuala coaliţie guvernamentală menţine o poziţie de obstrucţionare a justiţiei, care afectează grav imaginea României, şi care pune Parlamentul în situaţie de opoziţie faţă de voinţa exprimată de cetăţeni şi care împiedică săvârşirea justiţiei.
Cât priveşte Legea statutului deputaţilor şi senatorilor, Ludovic Orban a susţinut că prin modificarea art. 173 nu mai este necesară majoritatea absolută a parlamentarilor.
De asemenea, liderul deputaţilor liberali a mai spus că în opinia PNL principiul contributivităţii trebuie să stea la baza calculului pensiilor şi pentru parlamentari, aşa cum este pentru 99% din cetăţenii României.
El a precizat că a cerut parlamentarilor PNL retragerea semnăturilor de pe proiectul legislativ care prevederea majorarea pensiilor parlametarilor.
AUDIO Declaraţia liderului deputaţilor PNL, Ludovic Orban
De menţionat că PNL a ieşit de la consultările cu preşedintele Iohannis, după aproximativ 35 de minute. Precizăm că timpul alocat consultărilor cu partidele parlamentare este de o oră.
De la ora 12.00, a intrat la consultări delegaţia UNPR, condusă de liderul Uniunii, vicepremierul Gabriel Oprea.