AUDIO Vasile Blaga, noul preşedinte al Senatului
Vasile Blaga a câştigat cu 69 de voturi şefia Senatului. Titus Corlăţean a obţinut 63 de voturi.
Articol de Alina Dobrinescu, 28 Noiembrie 2011, 16:05
Pentru funcţia de preşedinte al Senatului au candidat fostul ministru Vasile Blaga, susţinut de coaliţia de guvernare şi actualul preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD), susţinut de grupurile USL.
Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele acestui for legislativ este ales prin vot secret cu buletine de vot, fiind declarat câştigător candidatul care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor.
Vasile Blaga a câştigat şefia Senatului cu 69 de voturi, în timp ce Titus Corlăţean a obţinut doar 63.
Voturile au fost numãrate de o comisie specială din care au fãcut parte Dumitru Constantin (PDL), Laurenţiu Coca (PSD), Titus Paşca (PNL), Bokor Tiberiu (UDMR), Vasile Nedelcu (independenţi).
Şedinţa plenului Senatului a fost prezidată de vicepreşedintele democrat-liberal al Senatului, Petru Filip, cel care a deţinut interimar şefia acestui for legislativ după revocarea lui Mircea Geoanã, şi de secretarii democrat-liberali ai Senatului, Orest Onofrei şi Gheorghe David.
Vasile Blaga: O să depun eforturile necesare pentru a normaliza relaţiile dintre noi
Noul preşedinte al Senatului, Vasile Blaga, a declarat după anunţarea rezultatului votului din plenul acestui for legislativ, că va depune eforturile necesare pentru "normalizarea" activităţii în Camera superioară a Parlamentului şi pentru recuperarea restanţelor în procesul de legiferare.
"Împreună vom reuşi să recuperăm din restanţele pe care le avem în procesul de legiferare. O să depun eforturile necesare pentru a normaliza relaţiile dintre noi. Relaţiile şi discuţiile dintre grupurile parlamentare trebuie să ia o altă turnură. Am convingerea că Senatul este şi va rămâne şi prin calitatea celor care o compun Camera superioară a Parlamentului", a spus democrat-liberalul.
Vasile Blaga a ţinut să îi mulţumească lui Mircea Geoană pentru "eforturile bune" pe care le-a depus pe durata mandatului său de preşedinte al Senatului.
USL contestă la Curtea Constituţională alegerea lui Vasile Blaga în fruntea Senatului
Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu au declarat luni, după şedinţa USL, că în privinţa alegerii noului preşedinte al Senatului Opoziţia pleacă de la ideea că trebuie respectată decizia 601 a Curţii Constituţionale a României, potrivit căreia numai grupul senatorial al PSD are dreptul să propună un candidat pentru conducerea Senatului, iar în cazul în care aceasta nu va fi respectată, se va face contestaţie la CCR.
"Sunt nişte lucruri foarte simple. Noi avem două lucruri de fãcut. La capitolul procedural, indiferent că au candidat comun sau nu au candidat, să le spunem că în interpretarea noastră şi de altfel, nu e vorba de mare interpretare, că scrie negru pe alb, singurul care are dreptul să facă propuneri este grupul senatorial al PSD", a spus preşedintele PNL, Crin Antonescu.
De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că dacă va fi cazul, se va face cu siguranţă o contestaţie la Curtea Constituţională a României cu privire la nerespectarea de către formaţiunile coaliţiei de guvernare a procedurii privind schimbarea preşedintelui Senatului.
"Noi nu plecăm de la ideea că o decizie a Curţii Constituţionale nu se va respecta. Dacă se va întâmpla, vom discuta în limite constituţionale (...) Din fericire, Curtea s-a pronunţat deja. Eventual, dacă facem un nou demers, va fi doar pentru a reitera ceea ce au spus (...)eu nu cred că cei de la Curtea Constituţională sunt nişte penibili, cum i-a numit Băsescu. O să le fie aproape imposibil să scrie invers decât au scris în decizia 601, care este foarte clară, se spune negru pe alb: nu poate fi revocat decât şi poate fi înlocuit cu cineva din acelaşi grup", a afirmat Ponta.
Pe de altă parte, premierul Emil Boc, care a participat, luni, la şedinţa grupului senatorilor PDL, a precizat că nu există niciun impediment juridic pentru ca funcţia de preşedinte al Senatului să aparţină unui reprezentant al arcului guvernamental.
"În fapt, abia acum, intrăm în normalitate, pentru că funcţai domnului Mircea Geoană a fost obţinută în urma protocolului coaliţiei PDL-PSD. În momentul în care acel protocol a fost desfiinţat prin plecarea PSD de la guvernare, poziţia PSD de preşedinte al Senatului a fost, practic, deţinută într-o manieră ilegală din punct de vedere politic. Acum, coaliţia care guvernează este firesc să poată să asigure conducerea Senatului şi din acest punct de vedere, nu există niciun fel de impediment de natură constituţională", a afirmat Emil Boc.