AUDIO USL vrea să discute cu Puterea o nouă lege electorală
Liderii USL sunt dispuşi să discute cu reprezentanţii Puterii o nouă lege privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Martie 2012, 11:16
Liderii USL adresează Puterii un apel pentru formarea unui grup de lucru pentru discutarea unei noi legi electorale privind alegerea senatorilor şi deputaţilor.
Copreşedintele USL, Victor Ponta a declarat că trebuie promulgată o lege în baza căreia să se aleagă viitorul Parlament.
Opozitia propune ca activitatea comisiei să aibă loc sub medierea unei organizatii neguvernamentale , astfel încât pana la 1 iulie să fie promulgat actul legislativ .
El a reamintit , totodată , că USL a depus la Parlament un proiect de lege ce vizeaza reducerea numarului de parlamentari si pieredea mandatului în cazul traseiştilor politici.
"Există un proiect de lege depus la Parlament care prevede alegerea parlamentarilor în scrutin majoritar într-un singur tur, uninominalul despre care se vorbeşte foarte mult, sistemul britanic, reducerea numărului de parlamentari la 318, dacă nu mă înşel, şi pierderea mandatului parlamentar de către cel traseistul politic, de către cel care-şi părăseşte partidul care l-a propus în alegeri", a spus Ponta.
El a precizat că trebuie evitate în noua lege, situaţii potrivit cărora candidaţii de le locul doi din unele colegii au ajuns în Parlament şi a exemplificat cu "cazul Boldea".
"Trebuie să modificăm rapid Legea electorală, în aşa fel încât să existe o responsabilitate clară, un mod de selecţie din partea partidelor, dreptul alegătorilor de a-şi trimite în Parlament, într-adevăr, pe cei pe care-i votează, pentru că alegătorii din colegiul domnului Boldea nu l-au votat pe Boldea, l-au votat pe candidatul PSD şi, totuşi, în Parlament a ajuns Boldea", a spus Ponta.
PDL îi acuză pe liderii USL de ipocrizie
Liderul PDL, Emil Boc, îi acuză pe reprezentanţii USL din ipocrizie atunci când vorbesc de modificarea legislaţiei electorale şi le cere să participe la discuţiile pentru revizuirea Constituţiei.
În opinia sa , aceste modificări ar fi putea rezolva solicitările românilor atât în plan electoral, cât şi în plan parlamentar.
Liderul PDL a precizat că , deşi USL critică actuala legea electorală , uită tocmai faptul că PNL şi PSD au votat această lege.
Ca atare, PDL cere opoziţiei să pună în acord Constituţia cu referendumul în care românii au votat Parlament unicameral, cu 300 de membri.