AUDIO "USL anunţă pactul pentru sănătate"
Victor Ponta a declarat că decizia şefului statului de a cere retragerea proiectului de lege a sănătăţii, nu este o victorie a opoziţiei sau a politicienilor, ci a oamenilor.
Articol de Simona Mihăescu, 13 Ianuarie 2012, 22:10
Într-o conferinţă de presă susţinută, vineri seară, liderul PSD, Victor Ponta a declarat că proiectul legii sănătăţii "a evoluat într-o direcţie fericită".
Victor Ponta i-a felicitat pe participanţii la mitingurile de dezabrobare a proiectului legii sănătăţii din diferitele oraşe ale ţarii şi a subliniat că această " ieşire în stradă" reprezintă "o primă victorie a ceea ce înseamnă societate civilă, societatea românescă, în faţa unei legi greşite, a unei atitudini arogante şi neprofesioniste şi a unui preşedinte care, din păcate, este din ce în ce mai departe de ceea ce oamenii aşteaptă cu adevărat de la un preşedinte al ţării".
Este victoria oamenilor!
Ponta a mai spus că decizia şefului statului de a cere retragerea proiectului de lege a sănătăţii, nu este o victorie a opoziţiei sau a politicienilor, ci a oamenilor.
"Este o victorie a oamenilor, nu este o victorie a opoziţiei sau a politicienilor, este o victorie a profesioniştilor din sistem şi a celor care au încredere în profesionişti şi am preferat să nu dau niciun fel de interpretare", a susţinut el.
Copreşedintele USL a recunoscut că decizia preşedintelui Traian Băsescu de a cere retragerea noii legi, este o decizie corectă.
"Referitor la legea sănătăţii, decizia preşedintelui Băsescu de a nu insista pe un drum greşit este o decizie corectă, chiar dacă a venit din frică şi din un ultim moment de raţiune", a afirmat Ponta.
USL iniţiază pactul pentru sănătate
Liderul social democraţilor a mai anunţat că USL va iniţia un pact naţional pentru sănătate, la care vor fi cooptaţi numai profesionişti.
"Vom iniţia şi vom participa la un pact naţional pentru sănănate în care profesioniştii, doctorul Arafat, mulţi alţi doctori poate mai puţin cunoscuţi dar cu merite la fel de mari ca şi domnia sa, să ne spună nouă, oamenilor politici, ce trebuie schimbat în anii următori, cum trebuie să folosim banii publici într-un mod transparent, nu dându-i unor firme private şi stabilind o discriminare absolută între cei care îşi permit să aibă acces la sănătate şi cei care nu-şi permit, un pact pentru sănătate care să fie asumat atât de cei aflaţi acum vremelnic la putere, cât şi de cei aflaţi în opoziţie şi pe care să-l implementăm împreună în anii care vin pentru a avea un sistem de sănănate care să funcţioneze în ansamblul său...", a anunţat Victor Ponta.
"Ne vom angaja politic să punem în practică aceste măsuri "
Copreşedintele USL a mai declarat că USL va merge mai departe, va vedea ce este greşit şi ce este bun în noul proiect şi, împreună, să ne asumăm că schimbările necesare atât în sănătate, cât şi în toate celelalte domenii, să poată fi făcute.
"Avem o obligaţie de a asigura în continuare, indiferent de culoarea politică şi de poziţia actuală, noi, din opoziţie, cei aflaţi încă până în noiembrie la putere, avem obligaţia de a asigura românilor serviciile minime care se asigură într-un stat democratic şi stat civilizat: sănătate, educaţie, protecţie, dreptul la muncă şi dreptul la pensie, motiv pentru care, după această primă victorie,
trebuie să urmeze noi paşi", a arătat liderul PSD.
Victor Ponta a cerut să rămână "vigilenţi" pentru că există un precedent în care preşedintele Băsescu a retrimis în Parlament "legea votată fraudulos, legea pensiilor".
"În primul rând, trebuie să fim vigilenţi cu toţii, nu doar cei aflaţi în Parlament. Din păcate, avem un precedent. Atunci, când preşedintele Băsescu, tot din frică, a dat înapoi, a retrimis în Parlament legea votată fraudulos, legea pensiilor, după care, profitând de demobilizarea opoziţiei sau a societăţii civile, a revenit cu acea lege, a adoptat-o şi s-a dovedit în practică că a fost o lege greşită", a îndemnat acesta.
Ponta este de părere că trebuie să fie demarate discuţiile la pactul pentru sănătate şi să fie stabilite ferm criteriile prin care doar profesioniştii vor putea lucra la această lege.
"Trebuie să începem discuţiile la pactul pentru sănătate, statuând foarte clar că în afară de ministru, care, din păcate, iată, în această perioadă a lipsit cu desăvârşire din dezbaterea publică, şi de secretarii de stat, toţi ceilalţi conducători ai sistemului trebuie să fie profesionişti, trebuie să rămână, indiferent de guvernele care vin şi pleacă, şi trebuie să fie ascultaţi atunci când e vorba de ceva ce ei cunosc mult mai bine decât orice om politic", a mai spus preşedintele PSD, vineri seara, într-o conferinţă de presă.