AUDIO UDMR vrea dezbatere parlamentară pe Legea sănătăţii
Membrii Prezidiului UDMR s-au întrunit la Cluj-Napoca pentru a discuta pe marginea proiectului legii sănătăţii.
Articol de Ciprian Iancu, 12 Ianuarie 2012, 18:01
Membrii UDMR consideră că proiectul legii sănătăţii trebuie dezbătut în Parlament.
"Noi vrem dezbatere parlamentară, nu vom accepta, nu vom susţine asumarea pe acest proiect. Trebuie să intre în dezbatere parlamentară pentru că legile se fac în Parlamentul României. Pentru un domeniu atât de important precum cel sanitar e nevoie de o dezbatere în Parlament dar înainte de această dezbatere e nevoie de o dezbatere largă în toată ţara. De aceea, ministrul sănătăţii împreună cu colegii, cu specialiştii, va organiza consultări publice în ianuarie şi la începutul lunii februarie", a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a adăugat că prin dezbatere şi printr-o analiză atentă va lua naştere un proiect de lege care va fi în beneficiul cetăţenilor.
Kelemen Hunor a mai precizat că la sfârşitul dezbaterilor publice, politicienii maghiari vor face o serie de amendamente la proiectul legii sănătăţii.
"Legea-cadru trebuie să fie foarte clară şi să fie în aşa fel încât prin legislaţia secundară să nu fie posibilă devierea sistemului. (...) Proiectul va fi analizat în continuare de specialiştii noştri, vom veni în continuare cu amendamente pentru toate capitolele şi pentru cel al asigurărilor sau al serviciilor de urgenţă dar şi pentru celelalte, până când această dezbatere public va lua sfârşit", a spus Kelemen Hunor.
De asemenea, Kelemen Hunor a mai precizat că UDMR este de acord cu propunerea PDL de prelungire a perioadei de dezbatere la 60 de zile şi a precizat că termenele sunt acum prea scurte pentru a rezolva o chestiune atât de importantă.
Liderul Uniunii a mai spus că sistemul sanitar are nevoie de o reformă şi că Ladislau Ritli este al treilea ministru maghiar din ultimii 20 de ani care conduce acest domeniu care şi-a asumat această sarcină.
"Considerăm că şi actualul sistem necesită o regândire, dar trebuie făcută în aşa fel încât beneficiarul să fie cetăţeanul şi sănătatea fiecăruia să fie pe primul loc. Sunt convins că vom avea un proiect de lege care într-adevăr va fi în beneficiu cetăţeanului şi nu al băieţilor deştepţi din diferite zone, al asigurărilor private sau alte zone", a mai spus Kelemen Hunor.