AUDIO UDMR nu susţine proiectul votului prin corespondenţă
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat că Uniunea nu va susţine introducerea votului prin corespondenţă, deoarece în acest caz "securitatea votului lasă de dorit".
Articol de Andreea Prisăcariu, 10 Ianuarie 2012, 17:09
Kelemen Hunor a afirmat că în privinţa votului prin corespondenţă în partid există o reticenţă foarte mare pentru această legea întrucât securitatea acestui sistem electoral lasă de dorit, iar Uniunea nu va susţine acest proiect de lege al ministrului de externe, Teodor Baconschi.
"Noi nu am susţinut proiectul domnului Baconschi şi în continuare, în UDMR există o reticenţă foarte mare în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă. Securitatea votului prin corespondenţă lasă de dorit. (...)Votul prin corespondenţă ar însemna o posibilitate de a pune sub semnul întrebării corectitudinea votului", a spus Kelemen, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.
Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, şi-a exprimat marţi speranţa că UDMR va reuşi să depăşească rezervele exprimate faţă de votul prin corespondenţă, deoarece, spune el, nu se poate retrage dreptul la vot a trei milioane de români din "motive de precauţii formulate la nivelul unui partid etnic din România".
"Eu, spre deosebire de Ponta şi Antonescu, în politică nu spun niciodată "nu"
Cât priveşte o viitoare colaborare cu USL după alegerile legislative, Kelemern Hunor a spus că spre deosebire de Victor Ponta şi Crin Antonescu, în politică el nu spune niciodată "nu, în timp ce opoziţia s-a obişnuit să aibă o abordare "agresivă".
"Eu, spre deosebire de domnul Ponta şi de domnul Antonescu, în politică nu spun niciodată "nu". Dacă USL-ul va câştiga peste 50%, oricum nu are de ce să colaboreze cu noi. Dacă nu va obţine 50% plus un vot, USL-ul, atunci, sigur că va exista o problemă, dar va fi a USL-ului, nu a UDMR-ului", a spus Kelemen, marţi, într-o conferinţă de presă.
Mai mult, Kelemen a precizat că intenţia UDMR este aceea de a intra în Parlament, iar deciziile de colaborare cu vreo formaţiune sau alta le va lua abia după ce va fi în Legislativ.
"Reorganizarea administrativ-teritorială nu se poate pune în aplicare în 2012"
În ceea ce priveşte proiectul reorganizării administrativ-teritoriale, preşedintele UDMR consideră că nu se poate pune în aplicare în 2012, an electoral.
"Eu sunt convins că această reformă administrativă trebuie gândită foarte bine şi, după alegeri, se poate trece la acestă reformă, dar nu în 2012. În 2012 nu văd posibilă o astfel de reformă sub formă de act legislativ, de lege. Dezbateri, da, probabil că va fi un subiect important şi în campania electorală, pentru că este nevoie de o reformă, dar eu, în 2012, nu aş paria pe un astfel de proiect. Se poate face dezbaterea, dar, de votat un proiect în 2012 nu cred este nevoie de o reformă administrativă (...) dar nu poţi să o faci într-un an electoral", a declarat Kelemen.
El a subliniat că, atunci când se doreşte o reformă administrativă, acest lucru trebuie făcut la începutul unui ciclu electoral.
"Eu pot să pun întrebarea retorică de ce nu a făcut (PDL - n.r.) la începutul anului 2009, când aveau majoritate de două treimi cei care conduceau România? Astfel de lucruri le faci la începutul mandatului, nu la sfârşitul mandatului", a susţinut Kelemen.
De asemenea, Kelemen Hunor a reiterat că Legea minorităţilor naţionale ramâne în continuare foarte importantă şi se află printre priorităţile politice ale partidului în 2012.
AUDIO Kelemen Hunor, preşedintele UDMR