AUDIO UDMR este de acord cu comasarea alegerilor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat că e de acord cu alegerile comasate, dar a subliniat că Uniunea nu a dorit acest lucru.
Articol de Simona Mihăescu, 06 Decembrie 2011, 10:55
Într-o declaraţie de presă, Kelemen Hunor a arătat că Uniunea a înţeles argumentele PDL , "în primul rând cele financiare şi argumentele bugetare" şi a subliniat că UDMR a fost de acord cu suprapunerea alegerilor, dar în condiţiile în care se menţine actualul sistem electoral, uninominal, cu păstrarea reprezentării proporţionale.
"UDMR susţine în continuare votul mixt" a spus Hunor, adăugând că în opinia sa acesta ar fi cel mai potrivit.
Întrebat dacă revizuirea Constituţiei de către actualul Parlament este posibilă, liderul UDMR a răspuns că potrivit legii acest lucru nu mai este posibil în actuala legislatură.
El a adăugat că nici legile electorale nu trebuie modificate.
"Legile electorale nu trebuie modificate şi rămân aşa cu sunt" a spus liderul UDMR.
Cât priveşte reducerea numărului de parlamentari, Kelemen Hunor a spus că UDMR este de acord cu acest lucru, mai ales în urma recensământului din acest an, dar a precizat că în continuare UDMR se pronunţă împotriva Parlamentului unicameral.
Preşedintele UDMR a mai declarat că, luni, în coaliţie, se va decide care va fi formula de comasare a alegerilor, printr-un proiect sau prin angajarea răspunderii guvernului, dar a precizat că susţine a doua variantă.
"Asumarea răspunderii va fi soluţia aleasă", a spus Hunor.
PDL nu exclude asumarea răspunderii
Prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a susţinut, luni, că proiectul nu ia în calcul modificarea Legii electorale, ci doar organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare simultan, la sfârşitul anului 2012.
Gheorghe Flutur susţine că la baza deciziei de comasare a alegerilor stau argumente de natură economică.
"Dorim să scurtăm perioada alocată campaniei electorale, dorim de asemenea reducerea cheltuielilor referitoare la alegeri. Se face o economie, din primele calcule, de circa 23 de milioane de euro. Prin acest proiect de lege dorim să creăm condiţiile, dacă vreţi, infrastructura de organizare simultană a alegerilor", a spus acesta.
Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură
Pe de altă parte, liderii USL spun că acest proiect al coaliţiei este un atac la adresa democraţiei şi o încercare de a distrage atenţia de la dezbaterile asupra Legii bugetului de stat.
Copreşedintele USL Crin Antonescu afirma, luni, că opoziţia nu va ezita să introducă o moţiune de cenzură pentru a împiedica punerea în practică a acestui proiect.
"Dacă va veni un proiect pe care se angajează răspunderea şi care presupune comasarea şi, de asemenea, presupune şi păstrarea sau mărirea numărului de parlamentari, bineînţeles că mijlocul parlamentar prin care noi ne opunem va fi depunerea unei moţiuni de cenzură".
În context, opoziţia se gândeşte şi la un gest extrem şi anume, la retragerea din parlament a reprezentanţilor săi.