AUDIO Traian Băsescu: România este foarte afectată de situaţia din zona euro
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă de la Palatul Cotroceni, despre criza datoriilor din zona euro, dar şi despre poziţia României la Consiliul European, care începe joi, la Bruxelles.
Articol de Alina Dobrinescu, 07 Decembrie 2011, 16:07
Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că poziţia României la Consiliul European va fi aceea că, pentru moment, o soluţie în ceea ce priveşte zona euro este amendarea protocolului 12, urmând ca atunci când va exista un consens la nivelul celor 27 de state membre să se poată trece şi la modificarea Tratatului.
”Poziţia noastră va fi că, pentru moment, soluţia corectă este amendarea imediată a protocolului 12, care necesită doar consultarea Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene şi poate fi stabilit la nivelul Consiliului. Iar, într-o fază ulterioară, atunci când va exista consens la nivelul celor 27, să se poată trece şi la modificarea Tratatului, a articolului 136 din Tratat sau a protocolului 14 ”, a afirmat Băsescu.
Potrivit şefului statului, o altă prevedere care poate fi introdusă în protocolul 12 este legată de introducerea în Constituţia statelor membre ale UE şi în mod deosebit, a statelor membre ale zonei euro, a limitei maxime de deficit de 3% din PIB.
El a mai afirmat că ar trebui instituit un sistem de raportare a datoriei fiecărui stat, în aşa fel încât la nivelul zonei euro să se poată evalua tot timpul care este nivelul datoriei.
Preşedintele Traian Băsescu va pleca, joi, la Bruxelles, unde va participa la lucrările Consiliului European.
România "plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în zona euro"
Traian Băsescu a declarat că România este în momentul de faţă "foarte afectată" de situaţia din zona euro, afirmând că ţara noastră "plăteşte o factură grea a întârzierii deciziilor convingătoare în zona euro".
El a mai spus că România, ca soluţie a efectelor situaţiei din zona euro, a "forţat" pentru un deficit de 1,9%.
"Vă pot spune ce am făcut noi. Văzând ce se întâmplă, am forţat pentru un deficit de 1,9% şi nu de 3%. Exact ca să ne împrumutăm mai puţin, pentru că deja orice dobândă peste 7% este extrem de costisitoare. Noi în luna iunie am împrumutat cu 5,2 - 5,3, iar acum dobânzile au ajuns la 7,8 - 8%, chiar peste 8. Avem acelaşi CDS cu Italia în momentul de faţă", a explicat Băsescu.
Aderarea României la Schegen, pe ordinea de zi în Consiliul European
Preşedintele a afirmat, de asemenea, că subiectul aderării României la spaţiul Schengen "este pe ordinea de zi, cel puţin aceasta este promisiunea preşedintelui Van Rompuy", adăugând că rămâne de văzut dacă subiectul va putea fi discutat, în condiţiile în care criza din UE este principala temă pe agendă.
"Noi vom insista să se discute, dar ştim că Olanda nu şi-a modificat poziţia", a mai pus preşedintele, în declaraţia de presă, care a coincis cu împlinirea a doi ani de la recâştigarea unui nou mandat de preşedinte al României.