AUDIO Traian Băsescu: Am stabilit soluţii pentru proiectele energetice ale Uniunii Europene
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în cadrul convorbirilor avute la Palatul Cotroceni cu omologul său turkmen, Gurbanguly Berdymukhammedov, au fost stabilite soluţii pentru un palier larg de probleme ce vizează proiectele energetice ale UE.
Articol de Alina Dobrinescu, 12 Mai 2011, 14:04
Nabucco este un proiect viabil atâta timp cât parteneri în acesta vor fi Azerbaidjan şi Turkmenistan, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, exprimându-şi, totodată satisfacţia pentru disponibilitatea părţii turkmene de a participa la politica energetică a Uniunii Europene.
"Trebuie să fac publică satisfacţia mea pentru disponibilitatea Turkmenistanului de a participa la politica energetică a Uniunii Europene prin dezvoltarea coridorului sudic. În acelaşi timp însă, considerăm absolut corectă solicitarea expresă a Turkmenistanului de angajare în aceste proiecte, bazată pe două elemente fundamentale: un acord politic între Uniunea Europeană şi Turkmenistan şi constituirea unui consorţiu în vederea realizării conductei pe sub Caspica, între Turkmenistan şi Azerbaidjan", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a subliniat că înaintea realizării consorţiului care să facă posibil transferul gazului din Turkmenistan către Azerbaidjan trebuie semnat un document politico-juridic.
"Aş vrea să nu existe niciun dubiu aici, România susţine poziţia Turkmenistanului ca înainte de realizarea consorţiului care să facă posibil transferul gazului între Turkmenistan şi Azerbaidjan, trebuie semnat un document politico- juridic la cel mai înalt nivel, pentru a da garanţii că investiţia, că gazul va fi solicitat şi cumpărat. Proiectul Nabucco este un proiect viabil atâta timp cât parteneri în acest proiect vor fi Azerbaidjan şi Turkmenistan", a conchis Traian Băsescu.
Tot în cadrul întrevederii, preşedintele turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a declarat că Turkmenistanul vede România ca pe un inel de legătură, ca pe o poartă cu Uniunea Europeană.
"Aş vrea să spun că, într-adevăr, nu este prima noastră întâlnire, este cea de-a treia şi doresc să subliniez faptul că între Turkmenistan şi, în general, cu toată UE se desfăşoară o dinamică relaţie de cooperare. Turkmenistanul, deoarece este o ţară neutră, în toţi paşii şi în toate demersurile pe care le întreprinde face acest lucru sub egida ONU şi, desigur, a altor organizaţii internaţionale de renume. De aceea, vreau să spun că vă sunt recunoscător dvs şi, în primul rând, preşedintelui Traian Băsescu pentru faptul că ne-aţi susţinut toate iniţiativele pe care le-am avut pe scena politică internaţională. Este vorba de aspectele legate de securitatea energetică şi securitatea resurselor de hidrocarburi", a afirmat Gurbangulî Berdîmuhamedov.
Preşedintele turkmen a subliniat activitatea intensă a comisiei interguvernamentale care, spune el, funcţionează foarte bine pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două ţări.
"În ceea ce priveşte relaţiile noastre comerciale, ceea ce ne interesează foarte mult sunt domeniile construcţiilor, al transporturilor, al industriei textile, agricultura, petrol şi gaze şi un sector nou pentru noi - turismul. Am discutat azi şi despre educaţie, ştiinţă şi cultură. Încă o dată, vreau să mulţumesc domnului preşedinte pentru posibilitatea de a creşte cota de studenţi care primesc educaţie în instituţiile dvs de învăţământ superior. În ceea ce priveşte cultura, ştim că aceasta reprezintă bogăţia spirituală a oricărei ţări şi pe această direcţie am discutat şi am semnat azi un document. Noi vedem România ca pe un inel de legătură cu UE, mai mult decât atât, ca pe poarta cu UE", a conchis preşedintele Turkmenistanului.
După întâlnirea cu omologul turkmen, Traian Băsescu a declarat că este convins că România va reuşi să consolideze o relaţie extrem de puternică cu Turkmenistan.
"Am dezvoltat şi am stabilit şi soluţii pentru un palier larg de probleme în relaţia bilaterală dar şi în relaţia UE – Turkmenistamn, şi acestea vizează în mod deosebit proiectele energetice ale UE; în relaţia bilaterală- extinderea cooperării în diverse sectoare de activitate economică, precum IT, electricitate, domeniul mobilei, al textilelor, al motoarelor electrice”, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, efectuează o vizită oficială în România în perioada 11-13 mai, la invitaţia şefului de stat român.