AUDIO Taxe reduse, numai în condiţiile creşterii economice
Liderii PDL susţin că taxele vor fi reduse numai dacă deficitul şi inflaţia vor permite acest lucru.
Articol de Dan Carp, 11 August 2011, 14:08
Taxele vor fi reduse, doar dacă deficitul bugetar şi inflaţia sunt sub control, iar creşterea economică va fi una sănătoasă, a declarat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.
Deficitul ar trebui să rămână sub pragul de 3% din PIB, iar inflaţia trebuie să se înscrie în limitele impuse de BNR.
PDL nu va cădea, însă, în capcana populismului susţine Voinescu.
"Suntem un partid de dreapta şi evident suntem preocupaţi de scăderea nivelului taxelor. Abia aşteptăm momentul în care o putem face. Pe de altă parte, suntem un partid responsabil şi înţelegem că nu putem să ne jucăm cu echilibrul precar al bugetului României de astăzi, cu atât mai mult cu cât noi suntem cei care am reuşit să echilibrăm bugetul, repet, plătind un preţ politic serios", a spus Voinescu.
În replică la o serie de acuze ale PNL, conform cărora Guvernul şi PDL nu doresc o reducere a taxelor, în speţă a CAS, Sever Voinescu a reamintit că sistemul actual de taxe este o consecinţă a cheltuielilor enorme făcute de Guvernul Tăriceanu în 2008.
"Am plecat în 2008 de la o creştere economică de 8% şi de la un deficit de aproape 5%. PNL, din câte vedem, ne vorbeşte astăzi şi încearcă să ne tragă de urechi cum că nu micşorăm taxele, cum că nu micşorăm CAS-ul ceea ce ei spun că ar fi făcut în locul nostru", a declarat Voinescu.
El a adăugat că "orice politician care adânceşte deficitul generează pentru viitor o creştere de taxe".
"Cu alte cuvinte, un deficit mare astăzi înseamnă o creştere de taxe mâine sau poimâine. Prin urmare, nu domnul Tăriceanu este cel care trebuie să ne dea lecţii despre cum administrăm fiscal România şi despre cum şi când ar trebui să trecem la o descreştere a nivelului taxelor anul viitor. Pentru că taxele sunt o consecinţă directă a volumului de cheltuieli a Guvernului. Domnul Tăriceanu ne-a lăsat cu un Guvern care cheltuia enorm, cu mult peste cât poate România sau cu mult peste cât putea România într-un moment de expansiune economică. Ceea ce noi facem este să încercăm să reducem şi să reaşezăm acest sistem de cheltuieli. Prin urmare, nu domnul Tăriceanu trebuie să ne spună cum administrăm taxele şi nu Partidul Naţional Liberal trebuie să spună acest lucru", a mai declarat purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor.
Tăriceanu: Guvernul nu a făcut nimic pentru a lupta cu criza
Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu a spus că singura măsură luată de Guvern pentru diminuarea efectelor crizei economice a fost reducerea cheltuielilor bugetare, o măsură şi aşa luată prea târziu.
"În România, de doi ani şi jumătate Guvernul actual, administraţia actuală nu a făcut nimic pentru a lupta în mod activ cu criza economică. Singurele măsuri care au fost luate, cu o întârziere de nepermis, de un an şi jumătate, anul trecut, la nivelul lui 1 iulie 2010, au fost de reducere a unor cheltuieli, care sigur că au vizat, hai să spunem, sectorul public, dar mai cu seamă investiţiile", a spus Tăriceanu.
Fostul premier susţine că prin tăierea investiţiilor România a pierdut şansa de a se relansa din punct de vedere economic.
Tăriceanu arată că ultimele declaraţii arată că terimestrul II va fi unul slab pentru România în ce priveşte performanţele economice.