AUDIO Tăriceanu: Preşedintele Băsescu a militat pentru "desfiinţarea Senatului"
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că nu este oportună prezenţa lui Traian Băsescu la evenimentele organizate cu ocazia aniversării a 150 de ani de activitate a Senatului.
Articol de Simona Mihăescu, 11 Iunie 2014, 11:09
Declaraţia lui Tăriceanu a fost făcută, miercuri, la Palatul Parlamentului, acesta explicând că prin invitarea preşedintelui Băsescu s-ar crea un moment penibil, ţinând cont de faptul că Traian Băsescu a militat pentru "desfiinţarea Senatului".
AUDIO Călin Popescu Tăriceanu
"Nu vreau să creăm un moment penibil, ţinând cont de faptul că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precădere nu numai de tradiţia şi istoria Senatului României, veche de 150 de ani, cât eu doresc, mai ales, să abordăm şi rolul Senatului în perspectiva următorilor ani", a afirmat fostul premier.
Un alt argument pe care l-a adus Tăriceanu pentru decizia de neinvitare a şefului statului la această ceremonie este acela că preşedintele Băsescu nu a făcut altceva decât să "decredibilizeze instituţia Parlamentului".
"Din păcate, preşedintele României în toată perioada mandatului nu a făcut decât cu multă determinare şi perseverenţă să decredibilizeze instituţia Parlamentului, aşa încât în acest moment festiv nu cred că prezenţa domniei sale este una oportună în aula în care vom sărbători acest eveniment", a completat Tăriceanu.
În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu Senatul are rolul de a elimina "excesele pe care le face Camera inferioară".
"Eu cred că rolul Senatului nu este unul încheiat, din contră, rolul Senatului, care a fost consacrat în istoria României corp ponderator, deci cel care să elimine excesele pe care le face Camera inferioară, cum se spunea, Camera Deputaţilor, să fie adaptat necesităţilor din ziua de astăzi", a susţinut el.
Tăriceanu a mai spus că rolul Senatului nu este unul încheiat şi că această instituţie fundamentală va trebui să aibă atribuţii distincte faşă de Camera Deputaţilor.
"Senatul va trebui să devină, în perspectivă, o Cameră de reprezentare mai degrabă a regiunilor, va trebui să aibă atribuţii clar distincte faţă de Camera Deputaţilor şi cred, mai ales în cazul unei ţări cum este România, în virtuţile sistemului parlamentar bicameral', a mai spus el.
Preşedintele Senatului a mai precizat că a fost trimisă invitaţia de participare şi Majestăţii Sale, Regele Mihai, dar potrivit informaţiilor Casei Regale a României, la eveniment va participa, Alteţa Sa, Principesa Margareta.
AUDIO Declaraţia integrală în playerul AUDIO pe prima pagină a site-ului