AUDIO Solicitarea de amânare a aderării României la Schengen, "nedreaptă şi nelegală"
Clasa politică reacţionează la solicitarea de amânare a aderării României la spaţiul Schengen, apreciind că aceasta este "ilegală şi imorală".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Decembrie 2010, 16:38
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat marţi că solicitarea Franţei şi Germaniei de amânare a aderării României la spaţiul Schengen este un "gest neprietenesc", o "nedreptate", dar în acelaşi timp şi un "eşec sever" al autorităţilor române.
Vicepreşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu consideră că scrisoarea celor doi miniştri de interne sunt ilegale şi imorale.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, şi-a exprimat speranţa că nu este vorba despre un eşec, ci doar despre o întârziere.
MAE are încredere că procesul de evaluare se va menţine în coordonatele stabilite
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul faţă de transmiterea de către miniştrii de interne francez şi german a unei scrisori comune prin care se solicită amânarea momentului aderării României şi Bulgariei la Schengen la o dată ulterioară lunii martie 2011.
"Scrisoarea confirmă pe deplin şi salută progresele tehnice ale României în cadrul procesului de evaluare Schengen. Prin urmare, chiar conform scrisorii, „condiţionalităţile” suplimentare ataşate aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen se plasează în afara procesului de aderare la Schengen şi a acquis-ului Schengen", susţine Ministerul Afacerilor Externe.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că procesul de evaluare Schengen se va menţine în coordonatele stabilite, în cadrul instituţional şi în formatul de evaluare existent la nivelul Uniunii, la fel ca şi în cazul extinderilor anterioare. MAE va continua să facă toate demersurile necesare în acest sens şi va coopera susţinut cu Germania şi Franţa, precum şi cu toţi ceilalţi parteneri din UE.
Miniştrii de interne ai Franţei şi Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen - transmite corespondentul RRA la Bruxelles, Claudia Marcu.
Cei doi miniştri subliniază absenţa unui mediu juridic şi administrativ satisfăcător în domeniile siguranţei şi justiţiei, fenomenele de corupţie la diferite niveluri şi persistenţa unei criminalităţi organizate preocupante.
Cei doi oficiali cred că problemele menţionate au incidenţă asupra supravegherii frontierelor într-o regiune strategică şi asupra accesului deplin la datele Schengen.