AUDIO Sesizarea PDL privind referendumul, "neîntemeiată"
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost convocat, duminică, pentru a emite un punct de vedere la o sesizare a PDL care atacă la Curtea Constituţională un articol din Hotărârea Parlamentului prin care se stabilesc data şi condiţiile referendumului.
Articol de Radio România, 22 Iulie 2012, 13:34
La finalul ședinței de duminică, președintele Camerei Deputaţilor a anunțat că Biroul Permanent consideră neîntemeiată sesizarea făcută de către PDL la Curtea Constituţională privind Hotărârea Parlamentului care stabileşte obiectul şi data referendumului pentru demiterea preşedintelui României.
Valeriu Zgonea: Sesizarea PDL este neîntemeiată
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că acest punct de vedere a fost votat de către toţi cei cinci membri prezenţi, duminică, la şedinţa Biroului Permanent.
Curtea Constituţională se va pronunţa asupra acestui articol marţi, 24 iulie.
”Punctul nostru de vedere este că sesizarea la Curtea Constituţională a PDL este neîntemeiată. Nu discutăm pe fond pentru că aş pune într-o situaţie delicată Parlamentul României, prezentând opiniei publice înainte de a trimite distinşilor şi respectabililor membri ai Curţii Constituţionale. Au fost prezenţi cinci colegi din Biroul Permanent. Ei ştiau că noi avem o anumită majoritate în Biroul Permanent. Vedeţi, acum li s-a întors şi lor în spate contestaţia aceea cu cvorumul. Puteam să iau decizia eu cu încă un coleg”, a explicat Valeriu Zgonea.
Mircea Toader: Hotărârea Parlamentului este ambiguă
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că a depus această sesizare pentru articolul care prevede că în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de validare stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat.
PDL consideră că hotărarea este foarte ambiguă şi lasă deschisă posibilitatea ca Parlamentul să decidă peste Curtea Constituţională.
”Articolul 3 spune foarte clar că în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat. Este foarte ambiguu şi atâta timp cât avem experienţa a ceea ce s-a întâmplat în perioada din săptămâna aceea dubioasă şi neagră, ne gândim că dacă Curtea invalidează, Parlamentul va spune că nu ţine cont de asta şi cine ştie de hotărâre va lua”, a declarat Mircea Toader.