AUDIO Se dă bacalaureatul!
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, că examenul de bacalaureat se va desfăşura în condiţii normale din 31 mai, precizând că acum ar fi probleme în judeţele Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj, dar crede că acestea vor fi rezolvate.
28 Mai 2010, 13:16
Reprezentanţii Inspectoratelor şcolare Judeţene Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj au anunţat, vineri, în videoconferinţa cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, că există probleme cu organizarea examenului de bacalaureat, dar sperã cã pânã la sfârşitul sãptãmâni acestea sã fie rezolvate fie prin înlocuirea profesorilor din comisiile de examen care merg la grevã cu alte cadre didactice, fie prin comasarea unor centre.
Ascultă aici declaraţia Ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, după videoconferinţa de vineri cu Inspectoratele Judeţene:
În judeţul Suceava, din 39 de centre în care ar trebui sã se organizeze examenul de bacalaureat începând din 31 mai, 23 nu au probleme, în 13 este încã incertitudine, iar în trei nu se va desfãşura, fiind vorba de Liceul Agricol Fãlticeni, Liceul "Petru Rareº" şi Liceul "Mihai Eminescu" din Suceava, a anunţat inspectorul general şcolar în videoconferinţă.
Totuşi, acesta a promis cã şi în aceste unitãţi vor fi gãsite soluţii pânã duminicã, astfel încât bacalaureatul sã se poatã desfãşura în condiţii normale, ispectorul general şcolar optând pentru mutarea profesorilor în unitãţile cu probleme, şi nu a elevilor, întrucât numãrul acestora este foarte mare.
În judeţul Iaşi, în 33 din 49 de centre a fost primitã confirmare privind faptul cã bacalaureatul se va desfãşura în condiţii normale, în şapte se mai aşteaptã încã soluţii, iar alte nouã anunţaserã pânã vineri dimineaţã cã nu organizeazã examenul.
Inspectorul general şcolar din Iaşi considerã cã în cazul în care nu vor gãsi profesori înlocuitori, elevii vor fi repartizaţi în alte centre. Pentru aceastã acţiune inspectoratul şcolar se bazeazã pe ajutorul pãrinţilor şi al elevilor care s-au oferit sã ajute pentru desfãşurarea în condiţii bune a probei de bacalaureat care începe luni.
În judeţul Harghita, din 37 de centre de examen, în 11 nu sunt probleme, iar în 16 se poate desfãşura proba din 31 mai. Problema cea mai mare în judeţul Harghita se referã la numãrul mic de evaluatori, pentru cã cei mai mulţi au optat sã participe la grevã.
În judeţul Dolj este un deficit de 60 de supraveghetori şi 20 de evaluatori, inspectorul general şcolar aşteptând soluţii din partea unitãţilor de învãţãmânt.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, i-a spus inspectorului general şcolar din Dolj sã-l informeze în timp real dacã poate rezolva acest deficit, altfel va trimite oameni din minister.
La Bucureşti, inspectorul general şcolar a hotãrât comasarea centrelor astfel încât de 113 unitãţi în care va avea loc bacalaureatul începând de luni acesta sã se desfãşoare în 111.
De asemenea, au fost cinci înlocuiri ale membrilor comisiilor, iar trei au anunţat cã vor participa la bacalaureat.
Mai mult de jumătate din profesori vor participa la bacalaureat
Ministrul Educaţiei anunţă, joi, cã proba de de competenţe lingvistice a bacalaureatului, programatã pentru perioada 31 mai - 4 iunie, se va organiza conform graficului stabilit, 77 la sutã dintre cadrele didactice anunţând cã vor participa la examen.
Funeriu a prezentat şi mãsurile care se vor lua în centrele în care profesorii nu se vor prezenta la examenul de bacalureat. În astfel de situaţii, elevii vor fi arondaţi la alte centre, iar profesorii vor fi înlocuiţi cu alţii.
În acest context, ministrul a precizat cã nu este ilegal sã înlocuiascã profesorii pentru cã schimbarea metodologiei se poate face printr-un ordin de ministru, mai ales cã în acest caz este vorba despre interesul elevilor.
Daniel Funeriu: "Profesorii care vor participa la grevã nu vor fi plãtiţi pentru aceastã perioadã, în schimb, cei care vor fi prezenţi la bacalaureat vor primi între 275 şi 600 de lei, în funcţie de responsabilitãţi."
Funeriu a apreciat cã elevii vor putea sã susţinã examenul de bacalaureat, iar în cazul în care, din diverse motive, nu vor participa la aceste probe, va exista o nouã sesiune, pentru care va fi întocmitã metodologia.
Federaţiile din învãţãmânt au arãtat, joi, într-un comunicat de presã, cã înlocuirea membrilor de sindicat participanţi la grevã cu alte persoane este ilegalã.
Sindicaliştii din educaţie intrã în grevã generalã din 31 mai, zi în care are loc proba de competenţe lingvistice într-o limbã strãinã din cadrul examenului de bacalaureat.
Elevii au ameninţat cu marşuri de protest în 1 iunie în cazul blocãrii bacalaureatului, susţinând cã încheierea situaţiei şcolare şi susţinerea.