AUDIO Schengen rămâne închis pentru România
Liderii ţărilor UE au decis să amâne până în septembrie decizia asupra unei eventuale intrări în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, potrivit proiectului declaraţiei finale a summitului desfăşurat la Bruxelles.
Articol de Simona Mihăescu, 02 Martie 2012, 07:41
Liderii Uniunii Europene au amânat pentru septembrie luarea unei decizii cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie.
Până atunci, Bucureştiul şi Sofia vor fi ajutate să ia măsuri care să contribuie la reuşita aderării şi să reprezinte o garanţie suficientă pentru ţările încă reticente, după cum a spus preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Olanda este singura care s-a opus din nou, ca România şi Bulgaria să adere la Schengen.
Traian Băsescu:Olanda comite un abuz fără limite
Într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, preşedintele României susţine că Olanda, prin decizia de a se opune aderărării ţării noastre la Spaţiul Schengen, comite un "abuz fără limite".
"Olanda face un abuz fără limite, legat de un stat membru. Nu avem în condiţiile de aderare la Spaţiul Schegnen , condiţia Mecanismului de Coordonare şi Verificare (MCV). MCV-ul este un alt mecanism destinat justiţiei şi nu securizării frontierelor", a afirmat şeful statului.
Traian Băsescu a mai spus că România nu cere Olandei, "un cec în alb" ci doar respectarea Tratatului de aderare.
"Nu cerem Olandei un cec în alb, ce cerem Olandei este să respecte Tratatul de Aderare" a spus şeful statului.
Preşedintele Băsescu a precizat că a avut o intervenţie în Consiliul UE în care a atenţionat că este foarte important ca pe 13 martie, la dezbaterea cazului site-ului unui partid aflat la guvernare în Olanda, Parlamentul European să aibă o "rezoluţie extrem de severă".
Preşedintele Parlamentului European, de partea României şi Bulgariei
Olanda, şi-a reafirmat joi poziţia de a bloca aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, prin vocea premierul Mark Rutte, într-o întrevedere la Bruxelles cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Acesta, în prima parte a intervenţiei sale la Consiliul European a pledat cauza României şi Bulgariei.
"Daca s-ar lua deciziile de a nu se acorda Serbiei statutul de ţară candidată şi de a nu admite România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, pentru ca state individuale le blocheaza din motive ce ţin de propriile interese politice, atunci o comunitate în care aceleaşi reguli se aplică tuturor va trebui să fie înlocuită cu una în care aceleaşi reguli se aplică unora, dar nu şi celorlalţi", a spus Schulz.
Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de unanimitate în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, Parlamentul European având doar un rol consultativ în acest proces.
Votul pozitiv al Parlamentului European a fost deja dat, în luna iunie a anului trecut.