AUDIO România vrea "redefinirea relaţiei NATO - Rusia"
Situaţia din Ucraina este principala temă de discuţie la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est. România vrea redefinirea relaţiei NATO - Rusia şi resurse militare NATO consistente la graniţa estică a Alianţei.
Articol de Radio România, 22 Iulie 2014, 09:49
La Varşovia, are loc reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est în contextul tensiunilor din regiune generate de conflictul din estul Ucrainei.
România va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu, care a plecat, marţi dimineaţă, către Polonia.
Înaintea plecării , şeful statului a explicat că va încerca să-i convingă pe ceilalţi şefi de stat din Europa Centrală şi de Est că Republica Moldova trebuie ajutată pentru a compensa ultimele interdicţii pe care le-a impus Rusia fructelor şi vinurilor moldoveneşti.
De asemenea, în ceea ce priveşte pregătirea pentru summitul NATO din toamnă, şeful statului a spus că poziţia României este că e nevoie de adoptarea de măsuri pe termen lung şi echilibrarea geografică a resurselor militare ale NATO.
România, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, doreşte ca resursele militare ale NATO să nu fie diminuate pe flancul estic, în condiţiile în care, de exemplu, România, după anexarea de către Rusia a Crimeii, se învecinează direct în zona economică exclusivă cu Rusia.
De asemenea, România va promova şi redefinirea relaţiilor NATO-Rusia. Pentru că, din punctul de vedere al României, relaţiile Rusiei cu NATO nu pot fi menţinute ca până acum, pentru că" Rusia a avut politici care periclitează securitatea regională", a spus preşedintele Traian Băsescu, citat de redactorul RRA, Carmen Gavrilă.
AUDIO Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu înaintea plecării la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est
Situaţia din Ucraina, discutată şi la Bruxelles
La Bruxelles, miniştrii de externe din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene participă la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe, unde situaţia din Ucraina se află printre subiectele principale.
S-ar putea decide noi sancţiuni împotriva Rusiei după doborârea avionului malaysian cu 298 de oameni la bord la graniţa ruso-ucraineană.
Premierul britanic, David Cameron, a cerut măsuri economice drastice împotriva unor sectoare esenţiale ale Rusiei. Olanda ar putea avea un cuvânt important de spus, întrucât cele mai multe victime ale tragediei proveneau din această ţară.
Între timp, un tren care transportă corpuri ale victimelor catastrofei aviatice din estul Ucrainei urmează să sosească în această dimineaţă la Harkov, după ce va trece prin zone care se află sub controlul insurgenţilor pro-ruşi.
Noaptea trecută, rebelii pro-ruşi au predat unei comisii de anchetă din Malaysia cele două cutii negre ale avionului.
Dispozitivele care înregistrează datele de zbor pot contribui la elucidarea cauzelor producerii catastrofei.