AUDIO "România trebuie să absoarbă mai bine fondurile europene"
Aflat în vizită oficială la Bucureşti, comisarul european pentru programare financiară şi buget, Janusz Lewandowski a atras atenţia că pentru a convinge partenerii europeni, România trebuie să absoarbă mai bine fondurile europene.
Articol de Carmen Gavrilă, 21 Septembrie 2011, 13:33
Comisarul european pentru programare financiară şi buget, Janusz Lewandowski, a avertizat că atmosfera Uniunii este destul de posomorâtă şi dominată de noţiunea de austeritate.
"Suntem conştienţi că numai austeritatea şi economisirea nu sunt de ajuns, cazul Greciei demonstrează asta. Avem nevoie de două lucruri: de austeritate, adică finanţare şi cheltuieli publice mai logice şi mai sănătoase în toată Europa, dar şi de mai multe slujbe şi de creştere. Avem nevoie de o economie în creştere, inclusiv ca să plătim datoriile ţărilor membre. Pentru ca România să absoarbă mai bine fonduri europene, autorităţile au găsit o nouă soluţie: să ia din banii europeni alocaţi celor neperformanţi şi să-i acorde celor cu rezultate", a spus acesta.
Responsabilul european a deschis, miercuri, conferinţa pe tema stimulării creşterii economice în Uniunea Europeană şi a reducerii decalajelor între regiunile comunitare.
Janusz Lewandowski a declarat cu acest prilej că Uniunea Europeană ar putea avea două noi resurse de finanţare dintr-o cotă unică pe valoare adăugată şi din taxarea tranzacţiilor financiare.
Comisarul european a avertizat că există multe constrângeri în ceea ce priveşte proiectarea cheltuielilor UE, care au scăzut de la 2,5% din PIB, în 2004, la 2,2 % din PIB în prezent şi ar putea ajunge la 2% din PIB în anii următori.
Comisarul a explicat că astfel, ar putea fi reduse pe viitor contribuţiile naţionale la bugetul Uniunii.
Cu toate acestea, Janusz Lewandowski a explicat că, chiar dacă volumul cheltuielilor UE pentru politica de coeziune va "îngheţa", vor fi unele transferuri către statele din Europa de Est membre UE.
"Dacă în prezent aceste cheltuieli sunt alocate în proporţie de 50%-50% între vechile state membre şi noile state membre UE, în viitorul buget al UE proporţia va fi de 40% pentru vechile state membre şi 60% pentru noile state membre.
Spre exemplu, unele regiuni din Portugalia, Grecia, Franţa, Marea Britanie, Germania de Est îşi vor pierde eligibilitatea pentru ajutoarele de coeziune după anul 2013, dar este important ca aceste state să nu piardă dramatic din resursele financiare", a spus acesta.
România ar putea beneficia de mai multe fonduri europene de coeziune dacă negocierile asupra bugetului nu vor duce la modificări majore ale proiectului de buget depus de Comisia Europeană.
Pentru a convinge partenerii europeni, România trebuie să absoarbă mai bine fondurile europene, iar acest lucru se poate face prin trecerea banilor la Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea.
Prezenţi la eveniment, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, şi ministrul dezvoltării, Elena Udrea, au anunţat că banii pentru programe neperformante de la unele ministere, ca cel al muncii, vor fi realocaţi la Ministerul Dezvoltării, unde, a spus Elena Udrea, este gradul cel mai mare de absorbţie al fondurilor europene.
"Ştiu că există şi orgoliul personal şi de foarte multe ori este piedică la o decizie corectă, eu cred că ar trebui să vedem acum toţi colegii miniştri , interesul naţional şi să ducem banii care se pare că nu pot fi folosiţi pe un anumit program operaţional-sectorial, să-i ducem acolo unde, evident, este nevoie de ei şi se pot cheltui imediat. Noi avem 4,3 miliarde, aşa cum v-am spus, deşi am contractat 4,4 şi avem proiecte depuse în valoare de 12 miliarde", a spus la rândul său, Elena Udrea.