AUDIO România se împrumută cu un miliard de euro
Primul ministru Victor Ponta a declarat că Banca Mondială va pune la dispoziția României o linie de credit în valoare de un miliard de euro.
Articol de Alice Vasiloiu, 15 Mai 2012, 18:44
Premierul Victor Ponta a declarat marţi că s-a întâlnit cu reprezentanţii Băncii Mondiale care au fost de acord să pună o linie de credit de un miliard de euro la dispoziţia României, cea mai mare pe care ţara noastră a primit-o vreodată de la această instituţie.
"Mâine (n.r. miercuri), în şedinţa de guvern, vom aproba documentele necesare pentru un acord cu totul şi cu totul special, cea mai mare linie de credit pe care Banca Mondială a acordat-o vreodată României, 1 miliard de euro [...], acest miliard de euro este la dispoziţia României pentru orice fel de necesităţi, practic, în plus faţă de ceea ce Fondul Monetar şi Comisia Europeană aveau până în acest moment la dispoziţia României", a explicat premierul.
Împrumutul va fi pe o perioadă de 3 ani, fără dobândă.
Suma va fi la dispoziţia României din data de 14 iunie, iar banii vor putea fi folosiţi de câtre Guvern pentru orice necesităţi şi situaţii neprevăzute.
"Probabil că în data de 14 iunie acest board (n.r. Consiliul Băncii Mondiale) va aproba (n.r. documentaţia) şi din 14 iunie, suma respectivă va fi la dispoziţia noastră. Banii Băncii Mondiale, cu excepţia celor din fonduri structurale, sunt cei mai ieftini bani pentru România, condiţiile sunt cele mai avantajoase", a spus Victor Ponta.
Situația României "este stabilă"
Victor Ponta a declarat după o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că situaţia României este stabilă, în contextul economic internaţional critic.
Într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria, şeful Guvernului a afirmat că există toate instrumentele necesare pentru a atenua orice efecte negative pe piaţa europeană.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care Banca Naţională a anunţat marţi un nou maxim istoric pentru cursul leu-euro, de 4,4411 lei.
Tot marţi, Institutul Naţional de Statistică a anunţat, la rândul său, că România a intrat în recesiune tehnică după ce a înregistrat două trimestre consecutive de scădere economică, deşi în termeni anuali, economia a crescut cu doar 0,3%.