AUDIO Ritli Ladilsau: Taxa clawback nu scumpește medicamentele
În timp ce ministrul sănătății susține că taxa clawback nu va determina scumpiri ale medicamentelor, producătorii spun că taxa este nesustenabilă.
Articol de Stelian-Radu Cacuci, 01 Octombrie 2011, 15:01
Noua taxă aplicată producătorilor de medicamente începând de sâmbătă, aşa-numita taxă clawback nu va conduce la scumpirea medicamentelor şi nici la dispariţia de pe piaţă a acestora, a declarat la Oradea, ministrul sănătăţii, Ritli Laidlsau.
"Este un mecanism prin care producătorii de medicamente, respectiv deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor, plătesc diferenţa între sumele alocate, deci bugetul şi consumul efectiv. E vorba de un mecanism care se practică peste tot în lume. La noi s-a încercat o formulă din 2009, care nu a mers şi acum este o altă formulă care sperăm că va duce la echilibrarea, respectiv la reglarea pieţei", a spus ministrul Ritli Ladislau.
Taxa de clawback reprezintă o contribuţie trimestrială care se calculează prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente suportat din Fondul naţional unic de asigurări şi din bugetul ministerului.
Concret, toți producătorii de medicamente, cu desfacere pe piața românească, ar urma să contribuie la finanțarea sistemului public de sănătate cu 5 până la 11 la sută din veniturile realizate în urma vânzării produselor.
O taxă "nesustenabilă"
Într-un comunicat de presă, Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente anunță că industria de medicamente nu poate sustine taxa aprobată, pentru că depășirea bugetului la care se adaugă și "pierderile" din sistem, urmează să fie suportate integral și în mod exclusiv de către producătorii de medicamente.
"Taxa este nesustenabilă, în condițiile în care diferența dintre banii alocați și consumul de medicamente se menține. Aceasta măsură vine in contradicție cu nevoia crescută de acces la medicamente și servicii medicale pentru populația României", susțin producătorii de medicamente.
Privitor la sanctiunile aplicate în cazul neachitării taxei, reprezentanții producătorilor de medicamente susțin că "dacă nu vom reuși să plătim aceste taxe este posibil sa nu mai putem susține medicamente pe listele de compensate, iar pacienții vor trebui să suporte din buzunarele lor plata tratamentelor”.