AUDIO Rasmussen: Este nevoie de NATO mai mult ca niciodată
Secretarul general al NATO susţine că, în vremuri de criză economică, NATO trebuie să faciliteze cooperarea între aliaţi, astfel încât statele aliate să utilizeze mai eficient resursele reduse de care dispun.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 Octombrie 2011, 10:22
Secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, participă, la Bucureşti la Adunarea Parlamentară a NATO, eveniment programat să se încheie luni, prin adoptarea mai multor documente.
După discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, secretarul general NATO va rosti principalul discurs în sesiunea plenară a Adunării Parlamentare.
Secretarul general al NATO a susţinut, , într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România, că prinicpalul său mesaj se referă la faptul că "este nevoie de NATO mai mult ca niciodată".
" Principalul meu mesaj va fi acela că este nevoie de NATO mai mult ca niciodată. Suntem mai angajaţi decât oricând în trecut în Afganistan, în Libia şi în Kosovo. Suntem foarte aproape de a încheia o operaţiune de succes în Libia şi avem o mulţime de lecţii de învăţat din această misiune. Voi argumenta de asemenea în faţa parlamentarilor că, în vremuri de criză economică, NATO trebuie să faciliteze cooperarea între aliaţi, astfel încât statele aliate să utilizeze mai eficient resursele reduse de care dispun. Acestea vor fi principalele mele mesaje la Bucureşti", a spus Anders Fogh Rasmussen în interviul acordat corespondentului Radio România Actualităţi, Luminiţa Apostol.
Rasmussen a apreciat participarea României la operaţiunile NATO şi a spus că în special, în Afganistan, participarea este semnificativă, iar soldaţii români fac o treabă foarte bună.
De asemenea, secretarul general NATO a salutat decizia României de a găzdui anumite componente ale scutului antirachetă şi a dat asigurări că acesta nu este îndreptat împotriva Rusiei.
Secretarul general a fost de părere că cea mai bună garanţie de securitate pentru Rusia va fi să coopereze la realizarea sistemului antirachetă, aşa cum NATO a invitat-o deja încă de la Lisabona, anul trecut.