AUDIO Raportul pe Justiţie arată problemele "cronice" ale României
PSD şi PNL privesc cu rezerve raportul Comisiei Europene pe tema Justiţiei, dar susţin că vor sprijini implementarea legislaţiei pe care Comisia Europeană o cere.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Iulie 2011, 08:41
Opoziţia consideră că raportul pe justiţie nu aduce nimic nou, însă, evidenţiază fenomene cronice, care se adâncesc: lipsa de transparenţă, deficitul de responsabilitate, dar, mai ales, corupţia.
Deputatul PNL Alina Gorghiu crede că vinovată pentru această situaţie este şi actuala putere.
Alina Gorghiu observă că raportul evidenţiază probleme în implementarea codurilor, lipsa unie lupte serioase împotriva corupţiei şi faptul că unele dosare importante urmează să se prescrie.
"Am în continuare un semn mare de întrebare, cu privire la voinţa politică şi la capacitatea actualei puteri, în a obţine rezultate serioase în lupta anticorupţie. Reiese ideea imixtiunii politicului, a ineficienţei Guvernului, în tratarea problemelor pe justiţie, şi problema corupţiei", susţine Gorghiu.
Şi senatorul PSD Dan Şova susţine că raportul Comisiei Europene pe justiţie arată lucruri pe care opoziţia le-a consemnat de câţiva ani.
Deşi spune că USL va sprijini prin vot implementarea legislaţiei pentru toate observaţiile făcute de experţii europeni, Dan Şova se arată rezervat că acest lucru ar putea îmbunătăţi ceva în domeniul justiţiei.
"Executivul actual nu putea să emită patru coduri fără studii de impact. Aceste patru coduri fără studiu de impact vor genera, de exemplu, într-un domeniu pe care l-a subliniat şi noi, şi Comisia Europeană, şi chiar preşedintele României. Unificarea jurisprudenţei va determina, practic, ca această instituţie a unificării jurisprudenţei să fie inaplicabilă, pentru că, pentru a putea face unificarea jurisprudenţei aşa cum s-a făcut, aşa cum este reglementată în actualele coduri, e nevoie de 400 de magistraţi noi la Înalta Curte de Casaţie, magistraţi pe care sistemul judiciar românesc pur şi simplu nu-i are",a spus Şova.
Mircea Geoană: Există voinţă politică pentru lupta împotriva corupţiei
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că instituţia pe care o conduce va contribui la crearea condiţiilor necesare pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, în anul 2012.
El consideră că în Senat există "voinţă politică, atât pentru reforma sistemului judiciar din România, ca serviciu public, cât şi pentru lupta împotriva corupţiei".
Preşedintele Senatului a subliniat, într-un comunicat, că, în actuala legislatură, Senatul nu s-a opus niciodată înfăptuirii justiţiei şi a dat aviz pozitiv tuturor cererilor Ministerului Justiţiei şi ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, legate de anchetarea sau reţinerea unor demnitari.
Raportul anual al Comisiei Europene, privind reforma justiţiei, dat publicităţii miercuri, la Bruxelles, arată că România a continuat să facă progrese în justiţie, însă, lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână o prioritate.