AUDIO Raportul Comisiei Europene, interpretat în funcţie de interesele politice
La Bucureşti, puterea şi opoziţia dau dimensiuni diferite raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Verificare şi Cooperare pentru domeniul justiţiei.
Articol de Cristina Grecu, 19 Iulie 2012, 09:17
În timp de premierul Victor Ponta îl apreciază ca echilibrat, iar preşedintele interimar, Crin Antonescu, respinde ideea eventualei izolări a României în spaţiul european, preşedintele suspendat Traian Băsescu spune că raportul ar fi permis României intrarea în Spaţiul Shengen, dacă nu ar fi apărut problemele legate de funcţionarea statului de drept.
Vasile Blaga: Raportul CE, un vot de blam
De altă părere este preşedintele PDL, Vasile Blaga, care apreciază că, de fapt, acest raport este un vot de blam.
Opinia opoziţiei, până mai ieri la putere, este că raportul Comisiei Europene pentru justiţie ar fi arătat altfel, dacă nu ar fi fost ultimele evoluţii politice de la Bucureşti, care ar fi schimbat esenţial coordonatele acestuia.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, spune că ziua de miercuri, a fost cea mai neagră din istoria de 22 de ani a democraţiei româneşti, pentru că nu a mai însemnat, aşa cum trebuia, încheierea monitorizării României la cinci ani de la aderare, ci slăbirea instituţiilor democratice şi a independenţei justiţiei.
El a susţinut că vina pentru acest lucru aparţine guvernului condus de Victor Ponta.
Ponta:Raportul, echilibrat
În replică, premierul Victor Ponta spune că raportul Comisiei Europene este echilibrat şi că garantează pentru îndeplinirea obligaţiilor pe care şi le-a asumat în faţa preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
"Cele 11 întrebări, legitime, ale Comisiei Europene au primit din partea mea, ca prim-ministru, un răspuns foarte clar şi foarte concret şi vreau să spun astăzi, încă o dată, că îmi asum întreaga responsabilitate, ca prim-ministru, că aceste răspunsuri şi aceste obligaţii să fie puse în practică" a declarat premierul.
În timp ce actualul ministru de justiţie, Titus Corlăţean, apreciază raportul ca obiectiv şi promite un plan de măsuri concrete pentru aplicarea recomandărilor Comisiei Europene, fostul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu, îşi exprimă regretul că ultimele măsuri luate de Guvernul Ponta au schimbat complet faţa raportului, pe care-l consideră, fără echivoc, negativ şi spune că este important ca acesta să fie receptat în mod obiectiv ca pe un adevărat duş rece.