AUDIO Puterea şi opoziţia se contrazic, din nou, pe proceduri
În timp ce premierul Emil Boc a anunţat că Parlamentul va vota doar pentru noul minister al fondurilor europene, PSD susţine că Parlamentul trebuie să voteze pentru întregul Cabinet.
Articol de Radio România, 13 Septembrie 2011, 13:56
Pemierul Emil Boc a anunţat că va trimite miercuri, la Parlament, propunerea ca Leonard Orban să fie desemnat ministru al fondurilor europene.
El a arătat că proiectul de lege privind înfiinţarea ministerului pentru coordonarea absorbţiei fondurilor europene va fi aprobat tot mâine, de guvern, iar apoi va fi trimis parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.
"Există acordul coaliţiei pentru înfiinţarea ministerului afacerilor europene. De asemenea, a fost exprimat acordul coaliţiei ca persoana nominalizată pentru ocuparea funcţiei de ministru al afacerilor europene să fie domnul Leonard Orban. Nu este vorba de un nou guvern. Este vorba doar ca, în temeiul art.85, alin.2 şi 3 din Constituţie, să completăm actuala structură a guvernului cu un nou minister, care, practic, va avea misiunea principală de a coordona procesul de absorbţie a fondurilor europene şi de a gestiona problematica afacerilor europene", a spus Emil Boc.
Premierul a mai precizat că votul parlamentului va fi dat asupra unui singur minister şi nu asupra întregii echipe a executivului.
PSD susţine că trebuie votat întregul executiv
Social-democraţii consideră, însă că Parlamentul trebuie să aprobe întreg cabinetul Boc, pentru că înfiinţarea unui nou post de ministru şi a unui nou minister înseamnă remaniere guvernamentală.
Senatorul PSD Toni Greblă spune că aceasta este singura interpretare corectă a Constituţiei.
"Este clar că, în momentul în care structura politică a guvernului se schimbă, urmare viitoarei remanieri, guvernul trebuie să aibă aprobarea Parlamentului. Deci, din acest punct de vedere, nu există nicio altfel de interpretare. Deci, este o remaniere, este o regândire a structurii guvernului, care nu va mai avea 21 sau câţi miniştri are în prezent, şi va avea unul în plus, şi acest lucru se face pe procedura remanierii, nu există o altă procedură. Dacă se schimbă structura politică, noul guvern trebuie să aibă aprobarea Parlamentului", a susţinut senatorul social-democrat.