AUDIO PSD solicită demisia procurorului general pentru "erori" în cazul Boldea
PSD cere ca procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi , să-şi dea demisia. În replică, aceasta susţine că Boldea a plecat legal şi că procutorii ştiu unde se află.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Martie 2012, 12:54
Reprezentanţii PSD solicită demisia procurorului general, Laura Codruţa Kovesi pentru erorile din cazul Boldea.
Senatorul PSD Georgică Severin spune că este posibil ca acest caz să aibă şi implicaţii politice, în condiţiile în care fostul deputat deputat PDL Mihail Boldea, actualmente membru al UNPR, anunţase recent că va părăsi ţara.
Procurorul general al Românei Laura Codruţa Kovesi a precizat că procurorii au reuşit să stabilească traseul pe care l-a urmat Mihail Boldea, după ce a părăsit Turcia, însă deocamdată aceste detalii nu pot fi date publicităţii pentru că ancheta este în desfăşurare.
Ea a precizat că Boldea a plecat legal din ţară.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, consideră că situaţia lui Mihail Boldea demonstrează ce se poate întâmpla în cazul acordării unei imunităţi prea ample, mai ales în cazul parlamentarilor.
El a precizat, la o conferinţă pe teme de luptă anticorupţie, că este în favoarea acordării unei imunităţi restrânse, limitată doar la declaraţiile politice şi că durata procedurii de ridicare a imunităţii este şi ea o problemă
La acelaşi eveniment, europarlamentarul PDL, Monica Macovei a spus că fuga lui Mihail Boldea din ţară este previzibilă.
În opinia ei, imunitatea parlamentară pentru fapte de drept comun ar trebui eliminată, iar averile dobândite în mod nejustificat ar trebui confiscate.
Boldea a plecat din ţară
Parlamentarul Mihail Boldea, cercetat într-un dosar privind înşelăciuni imobiliare, a părăsit teritoriul României în data de 17 martie 2012, la două zile după ce a fost audiat.
Surse judiciare i-au declarat reporterului RRA că Boldea a trecut frontiera în Bulgaria cu o maşină, la data de 17 martie, cu trei zile înainte ca deputaţii să aprobe cererea Direcţiei Anticorupţie de încuviinţare a percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării lui.
Parlamentarul a ajuns apoi în Turcia, de unde a luat avionul spre o destinaţie încă necunoscută.
Potrivit procedurii, dacă procurorii DIICOT ar fi solicitat interdicţia de a părăsi ţara pentru Boldea, nu s-ar mai fi putut solicita aviz de percheziţie, reţinere şi arestare, decât în situaţia în care anchetatorii ar fi venit cu probe noi.
Astfel, având în vedere că Boldea a părăsit România înainte de soluţionarea cererii de aviz din partea Camerei Deputaților, când încă avea imunitate parlamentară, potrivit legii, el nu putea fi oprit de autorităţi.
În comunicatul DIICOT se mai precizează că anchetatorii nu au putut să-l dea în consemn la frontieră pe Mihail Boldea decât luni, după ce Camera Deputaţilor a aprobat solicitarea de percheziţie mobiliară, de reţinere şi arestare a acestuia.