AUDIO Pretenţiile UDMR: Ţinut Secuiesc şi eliminarea caracterului naţional al statului
UDMR revine cu amendamentul de a elimina din Constituţie caracterul naţional al statului român.
Articol de Radio România, 02 Noiembrie 2011, 12:58
UDMR doreşte eliminarea caracterului naţional al statului român.
Astfel, UDMR a propus, printr-un amendament la proiectul de revizuire a Constituţiei ce se află în dezbatere la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, eliminarea caracterului naţional al statului român.
"Considerăm că această caracteristică a statutului, a oricărui stat, de a fi stat naţional este oarecum anacronică. Suntem conştienţi că este foarte dificil a modifica acest lucru, pentru că există interdicţia de a modifica, la articolul 152, dar propunem şi modificarea articolului 152, ca să fim în termeni juridici", a spus deputatul Varga Attilla.
Potrivit amendamentului formulat de grupul UDMR din Cameră la proiectul de revizuire a Constituţiei , "România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil", propunere care elimină, practic, din actualul articol din Legea Fundamentală termenul de "naţional".
Varianta constituţională
Articolul 1 din Constituţia actuală a României prevede, la alineatul 1, că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".
Varianta UDMR
Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea următorul cuprins: "România este stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil".
Propunerea UDMR vine însă în contradiţie cu articolul 152 din Legea Fundamentală care prevede că "dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii".
Unitatea României "nu se negociază"
Opoziţia nu susţine această idee şi spune că integritatea şi unitatea României nu se negociază.
"Este o prevedere a Constituţiei care nu poate fi obiect de negociere şi PNL se va exprima foarte clar în această privinţă. Sunt lucruri care pot fi negociate, dar istoria ţării, integritatea Românmiei, unitatea acestei ţări nu sunt negociabile pentru noi, liberalii", a spus deputatul PNL, George Scutaru.
Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei se află pe ordinea de zi a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, după ce timp de un an Comisia special înfiinţată pentru discutarea acestui proiect nu s-a putut întruni din lipsă de cvorum.
Preşedintele Comisie Juridice din Cameră, deputatul PDL Daniel Buda, a anunţat însă, că şedinţa comisiei programată pentru miercuri a fost amânată pentru o dată ulterioară pentru a solicita Guvernului şi Consiliului Legislativ un punct de vedere privind acest amendament al UDMR.
"Vă mărturisesc, există un amendament prin care se doreşte modificarea articolului 1 din Constituţie în ceea ce înseamnă caracterul statului naţional unitar, lucru care, în opinia mea, n-ar putea fi modificat având în vedere limitele revizuirii Constituţiei. Tocmai de aceea, doream un punct de vedere din partea Consiliului Legislativ", a spus Buda.
Referendum pentru Ţinutul Secuiesc
În judetul Covasna ar urma sa fie organizat un referendum local pentru înfiintarea unei unităţi-administrative cu denumirea "Ţinutul Secuiesc".
Consiliul Judeţean a luat, luni, aceast[ decizie cu votul reprezentantilor UDMR si ai Partidului Civic Maghiar.
Consilierii PNL, PSD, PDL şi PRM, au refuzat să ia parte la vot si susţin că acesta a reprezentat o încălcare premeditată a legii, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Oana Negrea.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, i-a cerut primului ministru, Emil Boc, să îi solicite prefectului de Covasna să atace în instanţă decizia Consiliului Judeţean privind desfăşurarea unui referendum pe tema reorganizării administrative.
În opinia parlamentarului PSD, scrutinul are ca obiectiv înfiinţarea Ţinutului Secuiesc, ceea ce încalcă legea fundamentală a ţării.