AUDIO Preşedintele Iohannis, prezent la bilanţul SRI
Serviciul Român de Informaţii şi-a prezentat, marţi, bilanţul pentru anul 2014, într-o şedinţă cu uşile închise, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis. .
Articol de Simona Mihăescu, 24 Martie 2015, 13:17
UPDATE 1 Prezent la bilanţ, preşedintele Klaus Iohannis a spus, în alocuţiunea sa, că în anul 2014 România a fost lipsită de surprize de ordin strategic şi că a reprezentat un reper de stabilitate în regiune datorită activităţii depuse de SRI.
"Am participat astăzi, pentru prima dată în calitate de preşedinte al României, la analiza activităţii desfăşurate de către SRI şi, totodată, la aniversarea a 25 de ani de existenţă. Sunt câteva lucruri pe care am ţinut să le subliniez cu această ocazie. Primul dintre ele este despărţirea definitivă de trecut. După 25 de ani putem spune că este meritul celor care au acţionat până acum cu profesionalism şi seriozitate de a fi lăsat în urmă complet trecutul şi de a fi transformat acest Serviciu şi percepţia faţă de el", a spus Klaus Iohannis.
Şeful statului a menţionat că SRI a contribuit semnificativ la lupta împotriva corupţiei şi la consolidarea securităţii naţionale, acestea fiind şi direcţiile definitorii ale SRI pentru anul în curs.
"Mă bucur să constat că SRI este considerat un partener serios şi eficient. Sunt domenii importante, precum antiterorismul, contraspionajul, combaterea criminalităţii organizate, în care rolul SRI este puternic apreciat de partenerii strategici. În fine, dar nu în ultimul rând, România a fost lipsită de surprize de ordin strategic, iar aceasta este în bună măsură meritul SRI. În pofida unor evoluţii regionale şi internaţionale îngrijorătoare pentru România, a rămas în anul 2014 un reper de stabilitate al construcţiei euroatlantice, a mai arătat preşedintele.
El a adăugat că principiul care trebuie să definească abordarea în domeniul securităţii este cel al cooperării printr-o bună comunicare şi relaţionare cu societatea.
"Voi urmări cu atenţie conduita Serviciului, care mă aştept să fie una echilibrată, neutră faţă de jocurile politice şi în relaţie cu societatea. În intervenţia mea am mulţumit cadrelor SRI, care au acţionat în mod profesionist, îndeplinindu-şi bine misiunile desfăşurate. Îi felicit şi public pentru rezultatele obţinute în anul 2014 şi le doresc succes în realizarea obiectivelor din acest an", a mai afirmat preşedintele Iohannis, în discursul rostit azi, la bilanţul SRI.
AUDIO Declaratia integrală
În deschidere, şeful SRI, Eduard Helwig a subliniat faptul că bilanţul instituţiei pe care o conduce vine într-un moment special, pentru că se aniversează 25 de ani de la înfiinţarea SRI.
"Sunt, practic, 25 de ani de intelligence în slujba democraţiei, în care Serviciul s-a redefinit odată cu societatea, pe care o protejează, şi a căutat permanent cele mai eficiente metode pentru a anticipa corect evoluţiile, astfel încât România să nu se confrunte cu surprize strategice. Chiar dacă au mai existat greşeli, ele nu au fost de natura să afecteze securitatea naţională. Despre aceste provocări la adresa securităţii am vorbit în această dimineaţă la bilanţul SRI", a spus Helwig.
Acesta a amintit de eforturile făcute de a în special pentru a "nu afecta securitatea naţională a României", subliniind că "există un context regional tensionat, în care criza din Ucraina induce noi riscuri sau potenţează unele mai vechi".
"SRI a anticipat corect şi a informat decidenţii privind evoluţiile de risc în plan regional, fapt care a contribuit la fundamentarea unor decizii strategice importante în domeniul securităţii naţionale. În mod previzibil, am acordat o atenţie sporită contraspionajului, care a crescut ca intensitate, dar rămâne şi datorită efortului Serviciului, la un nivel redus al impactului. România prezintă interes tot mai ridicat şi pentru entităţi cibernetice ostile, preocupate să obţină acces la sisteme informatice de interes naţional sau să extragă informaţii", a spus şeful SRI.
În ceea ce priveşte ameninţarea teroristă, Helwig a mai spus că Serviciul Român de Informaţii a luat toate măsurile nesesare pentru a se menţine nivelul de "albastru precaut", susţinând că informările trimise de SRI "au ţinut în special de identificarea unor ţinte mai importante, care aduc prejudicii majore bugetului de stat".
"Am păstrat, de asemenea, un nivel de atenţie deosebit pe dimensiunea crimei organizate, transfrontaliere cu precădre. Am cooperat bine cu diverse instituţii care au competenţe, de asemenea, în acest domeniu, în special în Ministerul Afacerilor Interne, precum şi Parchetele. Anticipăm pentru viitor intensificarea fenomenului crimei organizate şi încercăm să-l abordăm cât mai eficient, mai ales în sensul prevenirii lui", a spus şeful SRI.
În alocuţiunea sa, Helwig a mărturisit că şi-a propus să acorde o mai mare atenţie opiniei publice, "căreia îi datorăm maximul de transparenţă pe care şi-l poate permite un Serviciu de Informaţii".
"Este important de ştiut că SRI a căutat şi a reuşit să reducă la minimul posibil recursul la măsuri din categoria celor autorizate de lege pentru limitarea temporală a exercitării unor drepturi. Ponderea mandatelor de securitate naţională aferentă SRI în 2014 a fost de numai 5,58% din totalul actelor de autorizare pus în aplicare, faţă de 9,52 în 2013", a mai precizat şeful SRI, în discursul său de la bilanţul instituţiei.
Declaraţia integrală pe prima pagină, în playerul AUDIO
La eveniment, au participat ministrul de interne, Gabriel Oprea, consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Ion Oprişor, precum şi preşedintele Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI, Georgian Pop, alături de membrii acestei comisii.